Nemzetközi gazdaság

Kiderült, mi a csehek legnagyobb félelme

A koronavírus-járványtól a lakosság alig egy százaléka tart. A háború miatt azonban egyre jobban aggódnak a csehek.

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél – derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet 2022 végén készített országos felmérésének eredményeiből.

Wenceslas Square Photo taken in Prague, Czech Republic cseh
Fotó: Libor Macák / EyeEm

Ukrajna orosz megtámadása előtt egy esetleges háborútól, Csehországot is érintő fegyveres konfliktustól a lakosság mindössze 21 százaléka tartott,

az orosz offenzíva megindulása után a tavalyi év végére ez a mutató 32 százalékra ugrott.

A koronavírustól, alig egy évvel a nagy járvány lecsengése után, már csupán a lakosság 1 százaléka tart.

A háború mellett leginkább a nagymértékű drágulástól (19 százalék) és életszínvonaluk romlásától (15 százalék) félnek a csehek. 2021-hez viszonyítva az előbbi mutató 5 százalékponttal, az utóbbi pedig 4 százalékkal emelkedett.

A szociológusok szerint a jövőt érintő aggodalmak nagyobb mértékben a nők, az idősebbek, a baloldalinak minősíthető választók, illetve azok körében vannak jelen, akik az életszínvonalukat rossznak tartják. További bizonytalansági tényezők, aggodalomra okok a betegség, az ország gazdasági fejlődése, valamint a nemzetközi helyzet általános romlása.

A megkérdezettek 80 százaléka azt állította, hogy biztonságban érzi magát Csehországban, ez 5 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

Szűkebben értelmezett lakhelyét a megkérdezettek 91 százaléka minősítette biztonságosnak. Ez a mutató az utóbbi években gyakorlatilag változatlan – írja a CVVM.

A cseh rendőrség munkájával országos szinten a lakosság 76 százaléka, míg lakhelyén az emberek 80 százaléka elégedett. A felmérés megmutatta, hogy ezen a téren nincsenek különbségek a társadalmi csoportok között.

Százmilliárd koronát utalhat az államnak a Cseh Energetikai Művek

Az állam által kivetett különleges adók és a nyereség utáni után a Cseh Energetikai Művek (CEZ) több mint 100 milliárd koronát fizethet a cseh államnak – közölte a CEZ szóvivője. A pontos összeget a piaci energiaárak idei alakulása határozza meg. A cseh állam a CEZ részvényeinek 70 százalékát birtokolja.

 

 

Csehország háború felmérés
Kapcsolódó cikkek