Több mint 100 milliárd koronát (1670 milliárd forint) utal át a Cseh Energetikai Művek (CEZ), a legnagyobb cseh energetikai cég az idén az államnak – közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője csütörtökön Prágában.

Czech Nuclear Power At CEZ AS Dukovany Plant
A local resident walks a dog along a road near the Dukovany nuclear power plant operated by CEZ AS in Dukovany, Czech Republic, on Wednesday, Jan. 15, 2014. The next Czech government will seek ways to support the construction of new units at the Temelin nuclear power plant without providing guarantees on the price of power they generate, the incoming premier said. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Pontos összeget a szóvivő nem mondott, de megjegyezte: 

az összeg a tavalyi év nyereségének osztalékaiból és az állam által kivetett különleges adókból tevődik össze. 

A tavalyi gazdasági eredmény után kifizetett több mint 50 milliárd koronát tesz ki. A cseh állam a pénzügyminisztériumon keresztül a CEZ részvényeinek 70 százalékát birtokolja.

A tavalyi év végleges gazdasági eredményét a CEZ még nem hozta nyilvánosságra. A csoport tavaly novemberi közleményében a várható nettó nyereséget 65 és 75 milliárd korona közé tette. Az idén a nettó nyereség várhatóan 30 és 40 milliárd korona között lesz – mutatott rá a szóvivő. 

A végeredmény elsősorban a piaci energiaárak idei alakulásának függvénye 

– jegyezte meg a szóvivő.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a közelmúltban nyilvánosságra hozta, hogy a kormány a CEZ struktúrájának a módosítását tervezi. Ennek részletei egyelőre nem ismertek. A megoldások egyik változata, hogy a CEZ-t kisebb gazdasági egységekre osztanák. A kormány törvényalkotó tanácsa állásfoglalásában nem támogatta ezt az elképzelést.

Az ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom egyaránt a CEZ teljes államosítását szorgalmazzák.