BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russia-Ukraine war

Tényleg Kijevbe mennek az orosz javak, ha ezt megvalósítják

Az Európai Bizottság jogászai szerint Brüsszelnek komolyan meg kellene fontolnia, hogy arra kötelezze az uniós bankokat, hogy szolgáltassanak részletes adatokat a szankciók érvényesítése közben lefoglalt orosz központi banki javakról. Ez az első lépés ahhoz, hogy ezeket átadják az Oroszország ellen háborút vívó Ukrajnának.

Konkrét lépésekké válhat az uniós ígéret, miszerint az oroszoktól elkobzott javakat Kijevnek adják át az ukrajnai újjáépítés finanszírozására, ha az Európai Bizottság elfogadja saját jogszolgálata tanácsát, amelyről a Bloomberg számolt be. A jogászok szerint első lépcsőben arra kellene kötelezni az európai bankokat, hogy szolgáltassanak részletes adatokat a náluk befagyasztott orosz jegybanki javakról.

Russia-Ukraine war
Fotó: Stringer

A hírügynökség által idézett dokumentum szerint – amelyet a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök brüsszeli látogatása alkalmából megkaptak a tagállamok – az uniós törvények megengedik a befagyasztott eszközök befektetését, és hogy azokat Kijev megsegítésére használják őket. Ehhez azonban először is azt kell tudni, hogy mennyit érnek a lefoglalt jegybanki és a szankciók alá eső egyéb javak. 

Az orosz központi bank 2022-es jelentése alapján mintegy 258 milliárd dollárra tehető a külföldön fialtatott vagyon – áll a dokumentumban –, ebből az uniós tagállamok eddig 33,8 milliárd euró (36,2 milliárd dollár) értékű befagyasztott orosz jegybanki vagyonról tettek jelentést, de a számok nem véglegesek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette: Brüsszelnek feltett szándéka, hogy az orosz javakat Kijevnek átadja.

Oroszországnak fizetnie kell az általa okozott rombolásért és a kiontott vérért, és hozzá kell járulnia Ukrajna újjáépítéséhez

– mondta. Ezért partnereinkkel felmérjük, hogyan használhatjuk fel az orosz állami eszközöket Ukrajna javára – tette hozzá.

A dokumentum szerint az orosz javak átadása érdekében az uniónak egyeztetnie kellene a fejlett országok csoportjával (G7) és más nemzetközi partnerekkel. 

Ignazió Cassis svájci külügyminiszter – akinek az országában tetemes mennyiségű orosz eszköz lehet – három hete a davosi csúcstalálkozón azt mondta: világos jogalap nélkül az elkobzott orosz javak nem használhatók fel Ukrajna újjáépítésére.

Oroszország nem tud leállni, teletömi a zsebeit arannyal

Továbbra is Kína a legnagyobb arany- és devizatartalékkal büszkélkedő állam. Oroszország a negyedik helyre lépett előre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.