BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bratislava,City,Aerial,Panoramic,View.,Bratislava,Is,A,Capital,Of Pozsony

Emelkedik a minimálbér Szlovákiában

Legalább 750 eurót kell adni az alkalmazottaknak.

A munkaadók és a munkavállalók érdekegyeztető tanácsa hétfőn megállapodott, hogy jövőre Szlovákiában a jelenlegi 700 euróról 750 euróra nő az országos minimálbér. 

Nem szokványos, Szlovákiában pedig az elmúlt időszakban végképp nem, hogy konstruktív párbeszéddel sikerült kompromisszumot kötni, bár a szakszervezetek természetesen magasabb béreket szeretnének az alkalmazottaknak. Másrészt a munkaadók meg szeretnék őrizni versenyképességüket

– mondta az egyezség megkötése után Ódor Lajos miniszterelnök. A háromoldalú érdekegyeztető tanácsnak augusztus végéig kellett megegyeznie a 2024-es minimálbérről. A képlet szerint a minimálbér el kell hogy érje a két évvel korábbi országos átlagbér 57 százalékát. Ha most is így döntöttek volna, akkor a jövő évi minimálbér 744 euró lett volna. 

A bérekhez képest Szlovákiában a legdrágábbak a lakások Európában

Az átlagbérhez viszonyítva Európában Szlovákiában a legdrágábbak a lakások. Egy 70 négyzetméter alapterületű lakás megvásárlásához 14,1 év teljes bruttó bére szükséges – derül ki a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég átfogó, 27 ország 76 városát átvilágító, úgynevezett Property Index legfrissebb kiadványából.

A minimálbér viszonylag dinamikusan nő Szlovákiában, hiszen csak 2010-ben lépte át a 300 eurót,

2016-ban 405 euróval megugrotta a 400-as határt, 2019-ben pedig már 520 euróra kúszott fel. A legerőteljesebb, egy év alatti 60 eurós növekmény 2020-ban történt (580 euró), majd 623 euróra (2021), később 646 euróra (2022) emelkedett. Egybevetésül: 2022-ben az országos bruttó átlagbér 1304 euró volt. Szlovákiában a lakosság kevesebb mint 5 százaléka dolgozik minimálbérért, viszont a legszegényebb, a keleti Eperjes megyében a kialkudott minimálbér kifizetése már gondot okozhat. A képhez hozzátartozik, hogy a mostani, bruttó 700 euróból adózás után 569 euró marad, ám a munkaadónak a szuperbruttó, azaz valamennyi járulék beszámítása után a minimálbér voltaképpen 946,40 eurós kiadást jelent.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.