Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: túl magas CDS felár a magyar adósságon?

Kedvezőbbé vált Kelet-Közép-Európa piaci megítélése, igaz a befektetők még erősen differenciálnak a különböző államok között - vélik az UniCredit szakemberei.

Az UniCredit Bank tegnapi elemzése szerint a magyar szuverén kockázatának fedezésére szóló határidős kötéseket biztosító csereügylet (credit default swap, CDS) felára túl magas az ország kockázati besorolásához képest.

A CMA DataVision számítása alapján az öt éves lejáratú magyar kötvények CDS-felára 245,29 ponton állt, ami szeptember 10-e óta a legmagasabb érték. Az UnCredit szerint Magyarország adósság besorolását, a fiskális fegyelmének köszönhetően előbb utóbb elkezdik feljavítani a nagyobb hitelminősítők, aminek hatására jelentősen eshet a CDS a magyar kötvényeken.

Csehország esetében viszont 40-50 bázispontos CDS-korrekcióra számítanak a szakemberek, akik szerint az ország kockázati besorolásához képest túl alacsony biztosítási árt követelnek a cseh állampapírok után. Jelenleg 95,23 ponton mozog a cseh ötéves biztosítási felára.

Az Unicredit hangsúlyozza, hogy az euró előszóbájában lévő államok – Csehországban 2016-os euró csatlakozásban gondolkodnak a politikusok – jobb fiskális helyzetben vannak, mint az eurózóna perifériáján lévő országok. Az UniCredit nem nevesítette meg, mely országokra gondol, de a CDS felárból ítélve Görögország és Portugália esetében áraz a piac növekvő államcsőd-veszélyt.

Hasonlóan optimista hangnemben értékelte a Kelet-Közép Európa megítélését a Financial Times hétfői számában. A neves gazdasági lap adatai szerint a térség piacai teljesítettek a legjobban az elmúlt fél év során: a visegrádi és balti államok részvényei együttesen 39 százalékot drágultak június vége óta, míg a feltörekvő piacok átlagosan 24 százalékot meneteltek, a fejlett piaci mutatók pedig 17 százalékkal tudtak emelkedni a nyár óta.

Az FT szerint kiemelt figyelmet érdemel a térség több állama is, amely radikális államháztartási reformba kezdett és a nyugati országokhoz képest stabilizálta közfinanszírozását. A lap Lettországot és Magyarországot említi külön, ezek az országok – bár a válság idején negatív megítélés alá estek, és pénzügyi nehézségeik miatt a Nemzetközi Valutaalaphoz kellett fordulniuk – a válságból mégis enyhébb strukturális adósságproblémával kerülhetnek ki, mint például Görögország vagy Portugália.

A befektetők differenciált megítélése jól látható a piaci kockázatok múlt heti árazásában. A CMA DataVision heti összesítése szerint a görög szuverén adósság kockázatát árazó CDS a múlt héten rekord szintre, 422,5 bázispontra nőtt.

A térség nagy előnye a fejlett országokkal szemben elsősorban az állami eladósodottság alacsony szintje, átlagosan a 40 százalékát teszi ki az adósságráta a régióban, szemben a nyugati országok átlagos 80 százalékos rátájával. Magyarország valamelyest kivétel a térségben, hiszen az adósságrátája a fejlett piaci szinttel egyezik meg.

napi tipp CMA DataVision Financial Times Görögország CDS
Kapcsolódó cikkek