Pénz- és tőkepiac

Harcolnak az olajtermelő óriások

Az OPEC bécsi találkozója előtt nagy a feszültség a három jelentős olajtermelő ország között: Szaúdi-Arábia továbbra is korlátozná az árakat, míg Irán – feltehetőleg Irak támogatásával – a kitermelés csökkentését szeretné elérni.

Az olajpiac első számú szabályozójának tekintett OPEC holnapi ülésén vélhetően változatlanul hagyja majd az egyes országokra kivetített termelési kvótát, de a nézeteltéréseket valószínűleg az ülés végéig sem tudják rendezni. Az Irán ellen bevezetett olaj szankciók nyomán a tavalyi napi 2,5 millióról mostanra napi 1,2-1,8 millió hordóra csökkent az ország olajkivitele, az EU által elfogadott embargó pedig július elsejével lép hatályba. A siíta többségű Iránra tehát egyre nagyobb nyomás nehezedik, miközben ellenfele, a szunnita Szaúd-Arábia továbbra is megemelt kitermeléssel segíti ki azokat az országokat, ahová az embargó miatt kevesebb iráni olaj jut el.

Rostam Ghazemi iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az olajexport taktikai fegyverként történő használata visszaüt majd, növekszik az ár és a volatilitás is. Szaúdi kollégája, Ali Naimi viszont kategorikusan elutasította az intést, hangsúlyozva, hogy országa annak ad el olajat, akinek akar.

Az AP-nek nyilatkozó elemzők is kiemelik, hogy az OPEC mostani ülését a politika határozza meg: a jelenlegi alacsony olajár kárt okoz Iránnak, a szaúdiak pedig július 1-től még több olajat pumpálnak majd át a szövetségeseiknek. A szaúdi-amerikai tengellyel szemben áll az Irán-Irak-Venezuela trió, amely a minimum 100 dolláros olajárat tekinti megfelelőnek – ez jelentős áremeléssel lenne egyenlő. Csakhogy a szakértők szerint az olajigény csökkent tavalyhoz képest, a készlet pedig bőséges, így borítékolható, hogy a fent említett három "héja" állam a kitermelés csökkentéséért kampányol majd, míg Szaúdi-Arábia nagy valószínűséggel ellenáll.

 

olajkitermelő OPEC kitermelés Irak Irán Szaúdi-Arábia
Kapcsolódó cikkek