Pénz- és tőkepiac

Ingyen is vehetünk fel pénzt külföldön

Ha nem is mindig ingyen, de jelentős kedvezménnyel használhatják a magyar ügyfelek több nemzetközi bankcsoport ATM-jeit – de bankja válogatja.

A többségében magyar kézbe kerülő bankrendszer egyik hátránya, hogy csökken azon pénzintézetek köre, amelyek bankcsoporti kedvezményeket tudnak nyújtani külföldön magyar ügyfeleik számára. A kérdés leginkább a nyári időszakban jön elő, amikor a magyarok is kirajzanak, és Európa több országában töltik a nyaralásukat. Ilyenkor bizony jól jön, ha olyan bank ügyfelei vagyunk, amelyik megtalálható a nyaralóhelyen is, mert kis szerencsével több ezer forintot spórolhatunk azzal, hogy pénzváltás helyett kedvezményes költségek mellett vehetünk fel pénzt a bankcsoport automatáiból.

A legjobban a CIB Bank Visa Ins­pire kártyájának birtokosai járnak, ők költségmentesen vehetnek fel pénzt a pénzintézet anyabankja, az Intesa Sanpaolo hálózatához tartozó bankok ATM-készülékeiből. Az egyéb CIB-es plasztikokkal végzett tranzakciók a bankcsoporti ATM-eknél is ugyanúgy 2133 forintba kerülnek, mint ha bármely másik automatát támadják meg az ügyfelek.

Bankfiók Horvátországban. Megéri figyelni az ismerős logókat. Fotó: AFP

Sokat spórolhatnak az OTP ügyfelei is: a Balkánon szépen terjeszkedő – legutóbb épp horvát tengerparti jelenlétét növelő – magyar pénzintézet 1,88 eurót számol fel a csoport automatáinak igénybevételéért, míg más automatáknál 3,6 euró és további 1,82 százalék a költség. A külföldi pénzfelvét már 43 ezer forintot (135 eurót) meghaladó összeg esetében is olcsóbb az OTP-bankkártya-tulajdonosoknak, mint ha itthon vennének fel forintot az OTP-automatán keresztül. Hasonló furcsaságot a már említett CIB Inspire kártya tulajdonosai is megtapasztalhatnak – nekik a külföldi ingyenességgel szemben 519 forintba kerül egy forintfelvétel a CIB készpénzkiadó automatáinál.

A korábban a bankcsoport hálózatában ingyenes készpénzfelvételt hirdető UniCredit ma már „csak” 1,2 euró és további 0,5 százalék kedvezményt ad a bankhoz hűséges nyaralóknak. Itt fontos tudni, hogy az Ikon számlacsomaggal rendelkezők a többi banki ügyfélnél 30 bázisponttal kedvezőbb százalékos költségkulcs mellett vehetnek fel pénzt.

Arányaiban jelentős az egyébként igen borsos külföldi készpénzfelvételi díjakkal dolgozó Erste Bank kedvezménye is. A bank fontosnak tartja a kondíciókban is hangsúlyozni, hogy a külföldi pénzfelvételnél is felszámítják a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket.

Hiába van kiterjedt régiós hálózata az osztrák Raiffeisen Banknak, és tekinti második hazai piacának a magyart a belga KBC, nyoma sincs bankhálózati kedvezménynek. A Raiffeisen árazása annak fényében is érdekes, hogy a banknál magasabb költséggel sújtják a bankjegykiadó automatát használó ügyfelet, mint azt, aki egy bankfiókban, a pénztárból veszi fel a külföldi fizetőeszközt kártyája segítségével. Noha az észszerűség azt diktálná, hogy a tisztán elektronikus tranzakció olcsóbb, mint az emberi beavatkozást (is) igénylő készpénzfelvétel. Itt viszont 47-53 eurócenttel az előbbiért kell többet fizetni, 8,55 eurót tranzakcióként.

Bár nincs külföldi anyabankja, de akár nulla forintért is vehetnek ki készpénzt az FHB ügyfelei is nyaralásuk alatt – ehhez viszont tudatos tervezés kell: az ingyenesség feltétele, hogy a kártyabirtokos ugyanazon kártyával 3 alkalommal vásároljon is külföldön a készpénzfelvétel hónapjában. Az akció visszavonásig, de legkésőbb 2017. augusztus 31-ig érvényes. A vásárlások értékére nincs megkötés, ráadásul nem kell minden készpénzfelvételhez külön kell teljesíteni a vásárlási tranzakciókat – aki 3-szor használta a kártyáját vásárlásra az adott hónapban (mindegy, hogy készpénzfelvétel előtt vagy utána) tetszőleges számban vehet fel készpénzt külföldön bármelyik bank automatájából.

A bank kiterheli az 1,00% + 1 744 forintos ATM készpénzfelvételi díjakat terheli, majd a díj terhelését követő hónap utolsó munkanapjáig utólagosan jóváírja az összeget, ha teljesült a feltétel.

bankautomata atm Bank készpénz készpénzfelvétel bankkártya
Kapcsolódó cikkek