Pénz- és tőkepiac

Kockázatokra panaszkodnak a bankok

Divat a romló külső körülményeket okolni a gyengébb teljesítményért, ám az európai bankszektor krémje a profittermelésben még mindig erősnek mutatkozik.

A nehezedő piaci körülményeket okolja Ralph Hamers vezérigazgató az ING Group gyengébb első negyedéves teljesítményéért. A legnagyobb holland hitelintézetnél a nyomott euróövezeti kamatkörnyezetet, az egyre jelentősebb, de még mindig alacsony hitelkockázati tényezőket, ezzel együtt a növekvő céltartalékolási kényszert sorolták a profitot apasztó tényezők közé. A kiigazított negyedéves eredmény végül 1,12 milliárd euró volt, 6,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A Reuters konszenzusa 1,15 milliárdról szólt. Bevételeik 2,7 százalékkal 4,58 milliárd euróra gyarapodtak. A céltartalékot 85-ről 207 millió euróra növelték. A bank kihelyezései az időszakban 8,7 milliárd euróval, betétei 4,8 milliárddal emelkedtek. A bank tőkeellátottsága megfelelő, Tier 1 mutatója a negyedév végére 14,5-ről 14,7-re javult. Hamers felhívta a részvényesek figyelmét, hogy a makrogazdasági kilátások romlanak, az amerikai adócsökkentés kedvező hatásai egyre kevésbé érzékelhetők, Európában pedig a kereskedelmi háború és a Brexit okozhat váratlan kockázatokat. Az ING nincs csúcsformában, egy év alatt 53-ról 42 milliárd euróra esett a piaci értéke, a gyorsjelentésre 0,6 százalékos gyengüléssel reagált az árfolyam az amszterdami tőzsdén.

Ellentétes, felívelő pályán halad a BNP Paribas, amely Párizsban 3 százalékot erősödött a 22 százalékkal 1,92 milliárd euróra nőtt profitjának köszönhetően. A konszenzus 1,71 milliárdos volt. A BNP bevételei 3,2 százalékkal 11,14 milliárd euróra híztak az első negyedévben, itt félmilliárddal tévedtek az elemzők. A BNP nyereségtermelését is az alacsony kamatok fogták vissza, a lakossági szolgáltatások is egyre kevesebbet hoztak a konyhára, míg a vállalati és a befektetési üzletágnál a volatilis pénz- és tőkepiaci mozgásoknak való kitettség okozott problémát. A profitgyarapodáshoz leginkább az évzáró negyedévben a piaci sokkok miatt meggyengült befektetési üzletág feltámadása járult hozzá, működési eredményük három hónap alatt 43 százalékkal javult és elérte az 513 millió

eurót. Videoüzenetében Jean-Laurent Bonnafé vezérigazgató hangsúlyozta, hogy továbbra is kedvezőtlen piaci körülmények között kell dolgozniuk, ám a BNP alkalmazkodik ehhez. Februárban már végrehajtottak a befektetési üzletágnál egy 350 milliós költségcsökkentést, az év végig 3,3 milliárdos megtakarítást terveznek, miközben átalakítják szerkezeti struktúrájukat.

A legnagyobb brit jelzálogbanknál az egyszeri költségek és az elmaradt kamatemelések következtében minimálisan, 1,17-ról 1,20 milliárd fontra nőtt csak a negyedéves adózott profit. A Lloydstól a Reuters elemzői 1,39 milliárdos eredményt vártak. Az egyszeri kiadások között egy jogvita rendezésére fizetett 339 millió font volt a legnagyobb tétel. A tisztított eredmény 8 százalékkal 2,2 milliárd fontra nőtt, ami azt jelzi, hogy a Lloyds üzemi szinten megbízhatóan termeli a profitot. Igaz, a jelzáloghitel-állomány 5 milliárd fonttal 441 milliárdra csökkent egy év alatt, de George Culmer pénzügyi igazgató szerint az év végére a 2018-as szintre hozzák a hitelkihelyezéseiket. A bank Tier 1 mutatója 13,9-ről 14,2-re javult.

Lloyds Banking Group ING BNP Paribas
Ezek is érdekelhetik