A moszkvai részvénypiaca szerdán ismét zárva marad 

– közölte az orosz jegybank kedden kiadott közleményében. A február 28-án kezdődött kereskedési szünet a leghosszabb az ország modernkori történetében.

A moszkvai tőzsde deviza-, pénz- és repópiacán azonban a közlemény szerint újraindul a kereskedés, miután azt március 5-én szintén felfüggesztették.

A tőzsde leállása előtt az IMOEX index az eddigi legsúlyosabb heti visszaesést szenvedte el. Míg a kereskedés leállítása segített a helyi részvényeket ért károkat enyhíteni, a Londonban jegyzett orosz részvények értékük több mint 90 százalékát elveszítették, miután a nemzetközi szankciók az orosz jegybanki devizatartalékokhoz való hozzáféréstől kezdve, a SWIFT banki üzenetküldő rendszerből való kitiltásig, átfogó csapást mértek az orosz pénzügyi rendszerre.

Az országgal üzleti kapcsolatban álló európai vállalatok árfolyamvesztesége több mint 100 milliárd dollárra rúg, 

miközben a jelentősebb indexekből törlik az orosz részvényeket. Az orosz kormányzat ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd dollárral is megtámogatja részvénypiacát, amikor az újra kinyit.

Az orosz vállalatok külföldi tőzsdén jegyzett részvényeinek zuhanása azt is előrevetíti, hogy a helyi befektetők hogyan reagálhatnak majd a moszkvai kereskedés újraindulásakor: egyes stratégák szerint az index valószínűleg további 40–50 százalékot esik majd, mielőtt az állami beavatkozás hatására megugrik.

Békeidőben a rubelkereskedelem nemzetközi bankközi árai tükrözik a moszkvai kereskedés árait, de az ukrajnai orosz invázió miatt a piacok eltérnek egymástól. 

A rubel február 28-án egy időre értékének több mint egyharmadát elveszítette a nemzetközi piacon, ami minden idők legnagyobb visszaesése, és a nemzetközi árfolyam esése aznap kora estére hat százalékponttal nagyobb volt, mint a moszkvai árfolyam.