Félig teli a pohár, az OTP csoport egésze 195 milliárd forintot termelt az év első negyedévében, azonban nagy rész ebből a szlovén Nova Bank akvizíciójához kapcsolódó 103 milliárd forintos badwill jóváírásból származik, mivel a felvásárlás kedvező áron történt – mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a legnagyobb hazai pénzintézet szerda reggel tartott sajtótájékoztatóján.

20221201 Budapest
Otp bank
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar működés – a különadó hatására is – osztalékok nélkül 37 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, mivel az egyedi beszámoló nem tartalmazza a badwill jótékony hatását, azaz ebből látszik, a magas kamatszint kifejezetten hátrányos a hazai pénzintézetek számára. Extraprofitadó nélkül egyébként 50 milliárd forintos pozitív eredmény jelentkezett volna.

A magyarországi összmegtakarításból az OTP részesedése kissé csökkent, míg a bankbetétállományban csökkent. A vállalati új hitelek növekedése is lelassult. 

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a Széchenyi-kártya-piacon 61 százalékos arányt érte el az OTP.

A külföldi tevékenységet rendkívül jónak ítélte a Bencsik László, egyedül Romániában nem sikerült számottevő növekedést elérnie a magyar multinak. Az ukrán és orosz működés sem hagy maga után kívánnivalót. Míg tehát az itthoni kamatmarzs csökkent, külföldön szinte mindenütt javult.

Az üzbég Ipotéka Bank megszerzésére a bankvezetés szerint nagyon jókor került sor, hiszen az összes ország közül, ahol az OTP jelen van, az idei évre itt várják a legnagyobb GDP-növekedést. Az üzbég akvizícióból is jön még egy badwill-jóváírás, ami az előzetes becslés szerint 200 millió ezróra rúghat..

Összességében rekordévet vár idén a nagybank, de ez a külföldnek, és ezen belül az ott megvalósult sikeres akvizíciókból származó egyszeri tételeeknek lesz köszönhető, idehaza ugyanakkor éves szinten is veszteségre számítanak. Amennyiben a magyar kamatszint lefelé indulna, 1 százalék pontnyi csökkenés 15 milliárd forint eredményjavulást jelentene.

A pénzintézet topmenedzsere kitért az ukrán-orosz háború okozta problémákra is. Az ukrán oldalról érkező verbális megnyilatkozások és a fekete listára való felvétele ellenére az OTP bízik benne, hogy munkatársai háborús körülmények között mutatott hősies kitartására tekintettel komolyabb retorzió nem éri a pénzintézetet oroszországi jelenléte miatt.

Az oroszországi leányvállalat eladására viszont, ha látnak is reális lehetőséget, azonban az meglehetősen csekély, tekintettel Vlagyimir Putyin elnöki dekrétumában foglalt tilalomra is.