A svéd brókerek egyre erősebben követelik, hogy a Nasdaq rövidítse le a stockholmi nyitvatartását. Skandinávia legnagyobb részvénypiaca ugyanis szerintük nem teszi lehetővé az egyensúlyt a magánélet és a munka között és ez megnehezíti az új tehetségek belépését is a szektorba.

A stockholmi tőzsde, hasonlóan más európai piacokhoz a világ leghosszabb ideig nyitva tartó tőzsdéi közé tartozik, ami egyre kevésbé tetszik a brókereknek, akik interjúkban gyakran panaszkodnak emiatt, sőt egy könyv is született a követelés támogatására.

Nasdaq Nordics President Lauri Rosendahl Interview
Fotó: Bloomberg

A legtöbb európai börzéhez hasonlóan a stockholmi is reggel 9-től este fél 6-ig, vagyis 8 és fél órán keresztül van nyitva, ami két órával hosszabb a vezetői New York-i tőzsdéket jellemző időnél, és két és fél órával a tokiói tőzsde nyitvatartásánál, nem számítva az egyórás ebédszünetet, ami alatt szintén szünetel a kereskedés.

Azonban a részvénypiacok világszerte igyekeznek kereskedésből származó bevételüket megőrizni, így kevés a jele annak, hogy a Nasdaq lerövidíti a kereskedés idejét Svédországban. A Nasdaq Stockholmot vezető Fredrik Ekstrom egy interjúban arról beszélt, hogy nyitottak az ötletre, de csak akkor, ha az Európa-szerte, koordináltan valósul meg. Elmondása szerint a 2020-ban a többi tőzsde tiltakozott az ötlet ellen – írja a Bloomberg.

A rövidebb nyitvatartás mellett kardoskodók szerint 

a hosszú kereskedés főként a kisgyerekes anyukák számára hátrány 

és azt sem veszi figyelembe, hogy a hivatásos kereskedők nemcsak a nyitvatartási időben dolgoznak, hanem a piac nyitása előtt már elkezdik a munkát és azt csak a tőzsdezárás után fejezik be. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szomszédos Norvégiában az oslói tőzsde 2012-ben előrehozta a zárást fél ötre. Akkor a tőzsdeüzemeltető a likviditás fokozása miatt rövidítette le a kereskedést.