Telekommunikáció

Két újabb országrész kapott szupergyors netet

Hat évig tartott, de már a Devecseri és a Békéscsabai járásban is mindenütt legalább 30 megabit per másodperces az internetes hálózati végpontok sávszélessége. A beruházás döntően uniós forrásból történt.

Két olyan projektet zárt le az MVM Net Zrt., amelyek során az ország két, kevésbé fejlett térségében tette lehetővé a digitális szolgáltatások terjedését az állampolgárok és a vállalkozások körében. Az egyik térség a Devecseri, a másik a Békéscsabai járás.

Closeup,Of,A,Wireless,Router,And,A,Man,Using,Smartphone
Összesen 31 hazai településen lendülhet be a netezés.
Fotó: Shutterstock

Mindkét projekt 2017. június 12-én indult, és ez év szeptember 30-án zárult. Közös bennük az is, hogy döntően az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásából valósultak meg: az összesen 657 millió forintos devecseri fejlesztés költségeiből az EU 539 millió forintot állt, míg a békéscsabai 1309 millióból 812 milliót. A fennmaradó rész a magyar költségvetésből és az MVM Net kasszájából származott. A beruházásokra a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) került sor.

Országszerte tíz járást zárkóztat fel a társaság a szupergyors nethez   

Az optikai alapú fejlesztések 23 települést érintettek a Devecseri, és nyolcat a Békéscsabai járásban. A fejlesztést igénylő helyszíneken a hálózati végpontok sávszélessége minden helyszínen legalább 30 megabit per másodperces (Mbps) lett. Az MVM Net a közelmúltban végzett egy fentihez hasonló fejlesztéssel, mégpedig a Sümegi járás 16 településén. Honlapján összesen tíz olyan projektet sorol fel, amelyek során hazai és uniós forrásokból telepít, illetve már telepített új generációs széles sávú és felhordóhálózatokat a kevésbé fejlett régiókban. A Ginop 3.4.1- 2015 program keretében a következő járásokban indított fejlesztést: a Balassagyarmati, a Békéscsabai, a Celldömölki, a Devecseri, a Gyöngyösi, a Kaposvári, a Keszthelyi, a Körmendi, a Pásztói és a Sümegi. 

A beruházási költségek uniós támogatásának aránya projektenként 62 és 86 százalék között mozog. 

Ez év júliusi befejezési idő egynél szerepel (a sümeginél), augusztusi háromnál (Pásztó, Gyöngyös, Celldömölk). A többi szeptemberi, az október 31-i körmendi és a november 30-i keszthelyi kivételével. A keszthelyi átadással tehát az MVM Net végez a teljes Ginop 3.4.1 programmal, amelyhez összesen 4,9 milliárd forint uniós támogatást igényelt.

Az MVM Net portfóliójában első számú feladat a Mavir Zrt. kiszolgálása széles sávú hálózati megoldásokkal a villamosenergia-rendszer biztonságos üzemeltetése céljából – olvasható az MVM Net honlapján. E társaság biztosítja az MVM csoportnak és más energiaipari cégeknek is a széles sávú hálózati megoldásokat.

 

újgenerációs MVM N támogatás szupergyors internet országszerte
Kapcsolódó cikkek