A klasszikus városnéző úti célok vezetik a repülős utazások őszi szünetre összeálló toplistáját – tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth Balázs, a Repjegy.hu oldalt üzemeltető Weco-Travel ügyvezetője.

Back,View,Of,Parents,Holding,The,Hands,Of,The,Child
Családdal utazni nem mindig lehet, az őszi szünet is kiemelt időszak, de olcsóbb, mint a nyári. 
Fotó: Shutterstock

A családoknál Róma és Barcelona a favorit, az őszi tengerparti úti célok közül pedig Tel-Aviv vonzotta eddig a legtöbb utast – derült ki a repjegy.hu őszi szünetre beérkezett foglalási adataiból. 

A 2023-as őszi szünet időszakára az eddigi foglalások alapján 

a klasszikus városnéző úti célok vezetik a repülőutak toplistáját

az online repülőjegy-foglalási portál elemzése szerint. 

Jelenleg egyébként London, Róma és Párizs áll a képzeletbeli dobogón, az élbolyt pedig Barcelona követi. Szintén népszerűek az ősszel is kellemes időjárást nyújtó mediterrán tengerpartok, ezek közül idén Tel-Aviv, Catania, Málta és a két ciprusi úti cél, Larnaca és Paphos vonzotta a legtöbb utast. 

A távolabbi, egzotikus desztinációk közül Dubajba és a Maldív-szigetekre repülnek a legtöbben

– tudtuk meg. 

A családos utazók kedvenc városai –  Róma és Barcelona – mellett ebben a kategóriában igen keresett még Koppenhága, Nápoly és Hurghada is.

Family,Walking,Across,Westminster,Bridge
London stabilan vezeti a repülőjegy eladási toplistát a magyarok körében. 
Fotó: Shutterstock

Dominál a last minute 

A foglalási adatokból az derült ki, hogy a repülőjegyek lefoglalásánál idén inkább a kivárás a jellemző. Az őszi szünetre szóló repjegyek lefoglalásánál a kivárás volt jellemző, ez jól látható abból, hogy az utasok fele csak szeptemberben, egynegyedük pedig augusztusban vásárolta meg jegyét – és még folyamatosan érkeznek be továbbiak erre az időszakra. Fél évvel előre mindössze a repülőjegy-vásárlók mintegy 6 százaléka gondolkozott.

Emelkedő átlagárak, alkalmi vételek

Az átlagárak a tavalyi azonos időszakhoz képest változatos képet mutatnak – összegezte Horváth Balázs. Összességében átlagosan nagyjából 20 százalékos emelkedés látszik a jegyárakban, több desztináció esetében nincs változás. Sőt, például Tel-Avivba mintegy 20 százalékkal alacsonyabb árakkal találkoztak a repjegy.hu utasai, Isztambulba pedig 10 százalékkal jobb áron foglalhattak, mint tavaly. 

A másik véglet Párizs és Barcelona, ahová harmadával, illetve csaknem 50 százalékkal emelkedett idén a repülőjegyek ára a 2022-es átlaghoz képest a repjegy.hu adata szerint.

javított

Az átlagos repülőjegyárak alakulása a Top úticéloknál
 

A legkedvezőbb árfekvésű városokba – mint Brüsszel, Varsó vagy Milánó – 40 ezer forint körül mozgott az átlagos jegyár. Kis szerencsével ki lehetett fogni még ennél is jobb ajánlatokat. Az egyik legjobb árú foglalás keretében egy ötfős család fejenként 13 ezer forintos áron vásárolt oda-vissza útra szóló jegyeket Brüsszelbe – igaz, erre az ajánlatra három hónappal az indulás előtt kellett lecsapniuk.

Hosszabban nyaralunk és többet repülünk, mint tavaly

London volt a legkedveltebb város nemcsak a magyarok, hanem az európai utazók körében is, de nálunk Isztambul népszerűsége kiugró volt. Ősszel olcsóbb lehet a repülés, mint nyáron.