Az OPEC vezetői és a szaúdi olajminiszter is megnyugtatta a világot, hogy az olajellátással nem lehet gond a közel-keleti válság, illetve az iraki exportstop miatt. Ali al-Naimi nyugalma érthető, hiszen az olajár beállt abba a sávba, amit az olajkartell oly régóta áhított, s amit a tavaly szeptember 11-i, New York-i terrortámadás óta gyakorlatilag nem sikerült stabilizálniuk. A nyersanyag ára legfeljebb átmenetileg lépte át a 25 dolláros szintet, most viszont inkább a 27 dollár közelében tanyázik.

Az iraki kiviteli stop napi kétmillió hordót, a nemzetközi nyersolaj-kereskedelem négy százalékát érinti. Oroszország és Norvégia azonnal reagált: készek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy az árak ne szökjenek az égig. Viszont jelezték: az OPEC-kel közösen vállalt második negyedéves kvóta felülvizsgálata még nem időszerű. Óvatosságukat magyarázza, hogy akár a többi olajtermelő, Moszkva és Oslo is jól jár a magas árral, az olajtársaságok növekvő haszna az államkasszát is gyarapítja. Az OPEC szerint az iraki bejelentést egyébként nem kell komolyan venni. Ali Rodriguez főtitkár ismét úgy vélte: a készletek magasak, a kereslet szerény, tehát nem fenyeget hiány, nem indokolt a kartell termelésének növelése.

Az európai országok és felhasználók azonban nem értenek egyet a főtitkárral. Kénytelenek komolyan venni, hogy az üzemanyagárak hetek óta folyamatosan emelkednek. Az olaj drágulása mellett ugyanis az Egyesült Államokban a nyári utazási szezon közeledtével megélénkült az üzemanyagpiac. A keresletélénkülés pedig nemcsak a tengerentúlon, de az európai olajtermékpiacon is felhajtotta az árakat. Egyes elemzők szerint tartósan és a szokásosnál magasabb szintig emelkedhetnek az árak ebben az évben.

A Mol Rt. a múlt héten 230-240 forintra módosította a motorbenzin ármaximum-előrejelzését, tekintettel arra, hogy rendületlenül emelkednek a világpiaci árak. A német gazdasági miniszter pedig ománi látogatásán jelezte: a magas árak gátolják a német gazdaság növekedését, s ezt bármely európai kollégája elmondhatta volna. Eközben egyre több elemző fogalmazza meg: a közel-keleti válságot az olajfegyverrel megfékezni nem lehet, a termelők profitja viszont annál inkább növekszik általa.

Hlavay Richárd