Magyar gazdaság

Hatvanmillió eurós lehetőség

Négy újabb kötött segélyhiteles projektet valósíthatnak meg a közeljövőben magyar cégek. Az Indonéziában, illetve Srí Lankán tervezett projektek összértéke mintegy hatvanmillió euró – ilyen nagyságú üzlethez jutnak magyar vállalkozások a két ázsiai országban. A kötött segélyhitel lényege ugyanis az, hogy a donor ország – esetünkben hazánk – kedvezményes hitelt ad a fogadó országnak, amely a kölcsön viszszafizetése mellett azt is vállalja, hogy magyar áruval és/vagy szolgáltatással valósítják meg a projekteket.

Várhatóan augusztus elején írják alá Indonéziával azt a tízmillió dolláros hitelszerződést, valamint a kereskedelmi megállapodást is, amely tartalommal tölti meg a hazánk és az ázsiai ország által már korábban megkötött keretmegállapodást. Bodnár Zoltántól, az Eximbank vezérigazgatójától a Világgazdaság megtudta: a projekt keretében mobil víztisztítókat szállít majd egy magyar cég Indonéziába.

Közben – a napokban – már a hitelszerződés aláírása is megtörtént az ugyancsak régebb óta húzódó Srí Lanka-i keretmegállapodás megvalósítására. Mint Bodnár elmondta, tulajdonképpen három hitelszerződést kötött az Eximbank és a Srí Lanka-i pénzügyminisztérium: kettőt két nagy víztisztító mű rekonstrukciójára, s egyet egy kikötői kotróhajóra. Az előbbi üzletet a Fővárosi Vízművek, az utóbbit – amelyre már a kereskedelmi szerződést is megkötötték – a Ganz Danubius nyerte el. A három szerződés összértéke 51 millió euró.

További projekteken is dolgoznak az Eximbank szakértői. Már előrehaladott szakaszba jutottak a tárgyalások Mongóliával – mondta a vezérigazgató. Olyanynyira, hogy arra számítanak: a következő hónapban parafálhatják az összesen 25 millió euró értékű megállapodást. Ezt a keretmegállapodást egyébként nagyon gyorsan készítették elő.
Ez nem véletlen, hiszen a válság idején még fontosabbá válik a kötött segélyhitelezés. Mint Bodnár rámutatott: ez fontos piacteremtési és -nyitási eszköz, amellyel a magyar exportot tudják támogatni.

A krízis előtt lehetett találni közel ilyen jó kereskedelmi banki konstrukciókat, amelyeket kifejezetten az növelése érdekében hirdettek meg a pénzintézetek. Mára azonban ezek a lehetőségek eltűntek – állítják szakértők. Mindezek fényében nem meglepő, hogy Magyarország több kötött segélyhitelre vonatkozó megállapodást is igyekszik előkészíteni. Hazánk tárgyalásokat kezdett többek között Macedóniával, Albániával, Egyiptommal, Mongóliával, Üzbegisztánnal, s egy új megállapodást szeretne előkészíteni Boszniával. Ezek a tárgyalások jól haladnak, igaz, az egyeztetések még eltérő fázisban vannak az egyes országok esetében.

Kötött segélyhitel

A világ egyetlen deklarált exporttámogatásaként számon tartott konstrukció. A nemzetközileg szabályozott kötött segélyhitel a fogadó ország részére olyan kedvezményes kölcsönfelvételt jelent, amely a donor államból származó áruk és/vagy szolgáltatások vásárlásához kötött.

A jogosultságot nemzetközi szabályok rögzítik, az egy főre jutó GNI-hez kötve. Magyarország 2003 óta alkalmazza ezt az állami támogatással nyújtható, kedvezményes hitelezési megoldást, amelynek éves kerete 585 millió forint (ám ez a kassza felülről nyitott). A nyújtott kamata legfeljebb egy százalék, futamideje tíz, a türelmi idő két-négy év. Elsőként a kormányzatoknak kell megállapodniuk, utána jöhet létre a hitelszerződés, majd a konkrét projekt kereskedelmi megállapodása.

A lehívás csak ezután indulhat meg. Magyarországon 2007 vége óta a kötött segélyhitel szakértői munkacsoportjának titkársága az Eximbanknál van.


A jogosultságot nemzetközi szabályok rögzítik, az egy főre jutó GNI-hez kötve. Magyarország 2003 óta alkalmazza ezt az állami támogatással nyújtható, kedvezményes hitelezési megoldást, amelynek éves kerete 585 millió forint (ám ez a kassza felülről nyitott). A nyújtott hitel kamata legfeljebb egy százalék, futamideje tíz, a türelmi idő két-négy év. Elsőként a kormányzatoknak kell megállapodniuk, utána jöhet létre a hitelszerződés, majd a konkrét projekt kereskedelmi megállapodása.

A lehívás csak ezután indulhat meg. Magyarországon 2007 vége óta a kötött segélyhitel szakértői munkacsoportjának titkársága az Eximbanknál van.

-->

hitelek gazdasági válság euró segélyek
Kapcsolódó cikkek