Magyar gazdaság

Ázsia húzza a világot - De meddig?

A világgazdaság 2010 első negyedévében az előző négy negyedévhez hasonlóan folyamatosan pozitívan ítéli meg a gazdaság jelenlegi helyzetét Ázsiában, de a várakozások a munkanélküliség növekedését prognosztizálják, és nő az aggodalom a kilábalás további folytatódása iránt – derül ki az Ifo 2010 első negyedévéről szóló World Economic Survey riportjából.

Ugyanakkor a korábbi felmérések után is folytatódó pozitív eredményeket a világgazdasági válságból való kilábalás egyértelmű jelének lehet tekinteni. A gazdasági index 99,5-re nőtt az előző év utolsó negyedévének 91,4 eredményéről, túllépve először az elmúlt két évben a hosszú távú átlagot 1991 és 2009 között.

Azonban az index átlag fölé emelkedése csupán Ázsiának köszönhető, mert minden más régió ez alatt teljesített. Azonban figyelmeztető jel, hogy Ázsia következő hat havi kilátásai kevésbé pozitívak, mint voltak azok az előző negyedévben. Kevésbé optimisták a Dél-Amerikai gazdasági előrejelzések de még mindig magasabbak, mint Nyugat- és Közép-Európában.

A felmérésből az következik, hogy bár a pénzügyi válság akut szakasza már mögöttünk van, számos újabb probléma vetette fel a fejét. Számos régióban megnőtt a csökken a kereslet, hatalmasra nőttek a költségvetés hiányai, és erősödik a nyomás a kormányokra a fiskális és monetáris szigorítások alkalmazására. 

A 94 országból megkérdezett 1057 szakértő ez év januárjában beérkezett véleménye alapján a rövid és hosszúlejáratú kamatok növekedni fognak, ami további problémákat okozhat a gazdaság kilábalás folytatásában. Az világon elvárt üteme ez évben 2,9 százalékra adódott a korábban becsült 2,5 százalékhoz képest.
 
A bizalmi index Nyugat-Európában határozottan javult, a gazdasági kilátások 2009-hez hasonlóan pozitívak. A gazdasági hangulat azonban nem javult egységesen az eurózónában: romlott Franciaország, Görögország, Portugália, Szlovénia és Ciprus pozíciója.

A legtöbb közép-kelet-európai ország gazdasági helyzete gyenge, különösen igaz ez Romániára, Lettországra, Észtországra, Litvániára, és Bulgáriára ahol különösen kemény kihívások elé néz az ország a válság hatására. A felmérésben résztvevők nagy többsége pozitívan ítélte meg a világgazdaság legfejlettebb 20 állama vezetőinek világgazdaságban betöltött szerepét a világ gazdasági feltételek javításában. 
 

felmérés kilátások IFO Világgazdaság World Economic Survey
Kapcsolódó cikkek