Magyar gazdaság

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy – kármentés gyanánt – Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak.

A z európaihoz hasonló helyzet van az almapiacon Magyarországon is, a szokásosnál több alma van még a hűtőtárolókban – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca – néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt. Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs – mondta Apáti Ferenc. Az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak.

Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony – Apáti Ferenc megfogalmazása szerint az értékesítési hajlandóság alsó határáig lenyomott –, kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni. Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek. Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás.

Ebben a helyzetben a napokban Magyarországon is beindultak az almasűrítményt gyártó léüzemek, és felvásárolják a hűtőházakból kieső, az étkezési piacokon már nem értékesíthető tételeket. Ez ötévente egyszer fordul elő, és a FruitVeB alelnöke szerint a jelenség jól mutatja az almapiac válságát. Ezeken a tételeken óriási a veszteség, mert itt már a termelés költségeit az öt-hat hónapja tartó tárolás tetemes költségei is terhelik. A tavaszi léalma árai szintén nagyon alacsonyak, az őszihez hasonlóan kilónként 16-18 forintos, nyomott árakon vásárolják fel a léüzemek ezeket a tételeket. Ezt igazából nem lehet üzletnek nevezni, csak kármentésről beszélhetünk – fogalmazott Apáti Ferenc. Az is valószínűsíthető, hogy a piaci helyzet a következő szezon kezdetéig nem változik. A szakmabeliek mindössze abban bízhatnak, hogy idén – a tavalyi, Európa-szintű nagy hozam és extrém aszály miatt – jóval mérsékeltebb lesz az európai termés, így ősztől valamivel kiegyensúlyozottabb lesz a piaci helyzet és az árak is. Az viszont nagy kérdés, hogy mennyi betárolt alma marad majd tavalyról az idei őszi szezon indulására.

Európai dömping

Idén február elején még több mint 1,2 millió tonna étkezési alma volt a lengyel hűtőtárolókban, miközben tavaly ugyanekkor 660 ezer tonnás készlet volt raktáron. A teljes európai raktárkészlet 3,82 millió tonna volt február

elején, míg egy évvel korábban csak mintegy 2,4 millió tonna étkezési alma volt a hűtőkamrákban – közölte

a World Apple & Pear Association. | VG

 

Apáti Ferenc FruitVeB felvásárlási ár léalma almatermelés
Ezek is érdekelhetik