Magyar gazdaság

Az ÉVOSZ szerint szigorítani kellene a közbeszerzési törvényen

A zuhanásszerű visszaesés elkerülhetetlen beruházási csomag nélkül.

A mérséklődő vállalási árak és az erősödő verseny ellenére javult a vállalkozások együttműködési készsége, gyorsult a digitalizáció, és nőtt a külföldről hazatérő munkavállalók száma az építőiparban – összegezte az utóbbi hetek tapasztalatait az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az Európai Unióban bekövetkező 15-20 százalékos esés helyett a magyar építőipar idei teljesítménye csak 3-5 százalékkal csökkent május elejéig.

Ám a zuhanásszerű visszaesés elkerülhetetlen lesz az előrehozott kormányzati és önkormányzati beruházási csomag nélkül.

Fotó: Shutterstock

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaságnak elmondta: ahhoz, hogy az építőipar húzóágazat maradhasson, és továbbra is munkát tudjon adni a 335 ezer munkavállalójának, minél előbb ki kellene írni a közbeszerzési eljárásokat az állami és az önkormányzati létesítmények esetében. A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint tavaly január és május első hete között 1489 tender jelent meg csaknem 510 milliárd forint értékben. Az idei hasonló időszakban mindössze 999 eljárás volt 500 milliárdos értékben az építési, beruházási közbeszerzések piacán.

A csökkenés nem az értékben számottevő, hanem az eljárások számában, ráadásul jelentősen nőtt és nő az eredményhirdetés nélkül záruló és a visszavont ajánlatkérések aránya.

Számottevő kár éri a megbízásokért versengőket, a vállalkozói ajánlatadások jelentős költségeit ugyanis senki sem téríti meg. Az ÉVOSZ ezért a közbeszerzési törvény szigorítását szorgalmazza, a szakszövetség a kormánynak a hét végén eljuttatta javaslatait.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

javaslat koronavírus építőipar Koji László ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek