Magyar gazdaság

Árnyéka lehet az idei nyár a tavalyinak

Lassan, de folyamatosan nő a kereslet a kiutaztatóknál, az Európa-szerte szorgalmazott belföldi turizmussal szemben tavalyi áraikkal igyekeznek vonzóbbak lenni a mediterrán tengerpartok.

Elindultak a tervezett görögországi charterjáratok Krétára, Korfura, Kefalóniára, Rodoszra és Zakintoszra a múlt hét végén. Az utasokon szúrópróbaszerűen végzett koronavírustesztek nem jártak fennakadással vagy kellemetlenséggel – a Ciprusra utazók körében sem –, a mintavételek pedig nem mutattak ki fertőzöttséget. Bár a lassan, de fokozatosan beinduló mediterrán charterjáratok közül csak az eredetileg tervezettnek a negyede, 84 helyett heti mintegy 20 közlekedik majd a főszezonban, a helyzet hétről hétre javul, a vártnál akár jobb is lehet. Július második felétől például már Törökország, augusztustól pedig a Kanári-szigetek is szerepel az utazási irodák kínálatában, amelyben valószínűleg hamarosan Egyiptom is megjelenik. Albániát még senki nem ajánlja, Bulgáriát viszont tovább kínálják az irodák, charter híján fapados légitársasággal.

Az idei nyár forgalmával senki sem lehet elégedett, de nincs csődhullám – jegyezte meg Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Egyelőre további cégek nem jutottak a májusban bezárt Robinson Tours sorsára, gyakorlatilag minden utazási iroda kinyitott és dolgozik. Az utasok óvatosak, de a belföldiekkel versenyképes vagy helyenként még azoknál is kedvezőbb mediterrán tengerparti árak egyre többeket győznek meg arról, hogy éppen most érdemes utazni. A szerényebb repülőtéri forgalom mellett kényelmesebb lett a becsekkolás, a nemrég még élvezhetetlenül zsúfolt turistaközpontok, világvárosi attrakciók, múzeumok és korzók most nyugodt tempóban, minimális forgalom mellett élvezhetők. Molnár Judit szerint most megismerhető a világvárosok és a népszerű tengerpartok új arca.

Sorra nyílnak újra a nemrég még kihalt tengerparti városok éttermei és üzletei, az európai főszezon a napokban kezdődik, útra kelnek az első nyaralók, és valójában most fog kiderülni, hogy hol milyen lesz az idei turistaforgalom. A MUISZ elnöke úgy látja, hogy az európai országok többsége a belföldi nyaralást javasolja az állampolgárainak, ezzel pedig egymás ellen is dolgoznak, de ez részben érthető, hiszen a belső kereslet élénkítésével igyekeznek pótolni a kieső külföldivendég-forgalmat. Az utazási szakma valójában a mostaninál élénkebb érdeklődésre és nagyobb utazási kedvre számított, igaz, az utazók még nem tudták megosztani egymással első kedvező tapasztalataikat, hiszen a főszezon elején járunk.

A tengeri hajóutak feltehetően a nyár legvégén indulnak be, ezért azokról még nincs pontos információ. Nő viszont az érdeklődés az őszi európai városlátogatások, kulturális körutak iránt. A MUISZ elnöke szerint a vállalkozások többsége a szerény charterkapacitások ellenére is reméli, hogy a kedvező árak meghozzák a kedvet a külföldi utazásokhoz.

A mediterrán térségbe heti mintegy

20

charter indul

a főszezonban

Múlt évi árak a szigeteken

A legtávolabbi görög szigetre, Rodoszra repülős utazást háromcsillagos szállodában, reggelivel, 8 napos, 7 éjszakás turnusban jellemzően 180-220 ezer forintért, négycsillagosban félpanzióval 230-260 ezerért kínálnak egy főre a hazai utazási irodák. Ezek a tavalyival megegyező árak, a jelentős forintgyengülés ellenére, és jól mutatják, hogy utaztató és vendéglátó egyaránt áldozatot vállal a turizmus beindításáért.

MUISZ
Ezek is érdekelhetik