Magyar gazdaság

Elterjedhet a veszettség az ország keleti részén a háború miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma kimutatta, hogy veszett volt az a róka, amit a betegség gyanúja miatt lőttek ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A járványügyi nyomozás folyamatban van. A beteg állat valószínűleg természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgásával jött be az országba.

Öt év után ismét veszett vadállatot találtak Magyarországon: egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kilőtt rókánál mutatták ki a betegséget. Az állatra a helyi vadásztársaság szakemberei szeptember 21-én figyeltek fel, Botpalád közigazgatási területén. A veszély elhárítása érdekében, illetve az állat megvizsgálása céljából a rókát kilőtték. A Nébih laboratóriumában elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy az állat veszett volt – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

Red,Fox,Is,Largest,Of,The,True,Foxes,,Has,The
Fotó: Shutterstock

Az állategészségügyi hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészítik ki az október 1–8. közötti őszi vakcinázási kampányt. 

A Nébih az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta. 

Túl közelinek ítélik a háborút a külföldiek

Jól sikerült első fél év és eseménydús nyár után jóval csendesebb második fél évre számítanak a magyarországi rendezvényszervezők, akik az energiaár-robbanás miatt újratervezésre, az áram és a gáz tőzsdei árfolyamát követő rugalmas árképzésre kényszerülnek. Ráadásul a rezsikaranténba vonulni készülő szállodák a teljes szektort mínuszba lökhetik.

Magyarországon 2017-ben találtak utoljára veszettséggel fertőzött állatot. Szinte biztos, hogy betegséget a vadállomány természetes mozgása hozta be az országba Ukrajna felől. Ezt a teóriát erősíti, hogy a rókát az ukrán határtól öt kilométerre találták meg. A Nébih arra figyelmeztet, hogy 

az Ukrajnához közeli területeken az idén a szokásosnál magasabb a járványügyi kockázat, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóság nem tudta végrehajtani a rókaállomány körében végzett immunizálási programot.

A veszettség az egyik legrégebb óta ismert, illetve a legveszélyesebb fertőző betegség, amit a fertőzött állat embernek átadhat. Főleg harapás útján terjed. Az állatok védelme a veszettséggel szemben az emberek megóvását is szolgálja. A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket produkáló vadállatot lát, azt haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál.

 

háború Ukrajna Magyarország veszettség ország róka Nébih
Kapcsolódó cikkek