Nagy kérdőjelek vannak a rendezvényszervezők fejében, mert senki sem tudja, hogyan gyűrűznek be a kiállításiparba az új energiaárak

– összegezte a pillanatnyi piaci hangulatot a VG-nek Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnöke, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

 

A Covidot éles váltásban követő orosz–ukrán háború miatt már a tavasszal csak óvatos prognózisok körvonalazódtak a szektorban, ám az első fél év és a nyár forgalmával nem lehetnek elégedetlenek az érintettek. 

20220816 Budapest Sziget Fesztivál  Fotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A húzóerőt továbbra is a belföldi megrendelések jelentették, de a fesztiválszezon is jól sikerült, mindez jó alap lehetett volna a visszarendeződéshez.

A Magyarországon tavasszal meghirdetett háborús vészhelyzet továbbra is sokat ront a nemzetközi rendezvények szervezéséért ringbe szálló hazai cégek esélyein, éppen ezért duplán fontos minden olyan esemény, amelyet mégis idehoznak, és a résztvevők elégedetten távoznak. 

Épp ma kezdődött egy háromnapos nemzetközi fogászkonferencia a Hungexpo kongresszusi központjában, ahol 1500, zömében külföldi vendég vesz részt

– mondta Ganczer Gábor.

Budapest 2022.03.03.
Hungexpo Utazás kiállítás.
Fotó: Kallus György / VG

A MaReSz elnöke szerint az őszi és a téli időszakra különböző víziókkal és forgatókönyvekkel készül mindenki. Általánosan jellemző a kivárás és az óvatos tervezés, a megrendelések is egyre takarékosabb költségvetéssel készülnek, a szervezők kisebb területeket, kevesebb technikát, kisebb LED-falat bérelnek ki, és egyre több részletet csupaszítanak le, illetve olcsóbb elemekkel pótolják, amit lehet. 

Nehéz árazni, hiszen nem tudni, hogy például a Hungexpo tavalyi 350 millió forintos gázszámlája idén mennyivel lesz több, mint a már biztosan tervezhető 1,2 milliárd forint, ami még a nagy átlag alatti mértékű növekedés, de már ennyi is kitermelhetetlennek tűnik

– mondta a társaság vezére, aki különböző szcenáriókat készíttet, hogy kiderüljön, mikor mennyibe kerülhet egy-egy rendezvény fűtése. Például mennyi lesz a számla, ha kint mínusz 5 Celsius-fok van, és a csarnokokat 18 fokra fűtik fel, és mennyi, ha kint mínusz 10 fok, bent pedig plusz 20. 

A nem saját rendezvényekre mostantól külön számlázzák az áram- és a gázfogyasztást, a saját rendezvényekre pedig igyekeznek olyan árakat kiszámolni, amely nem rettenti el a kiállítókat – ám a rendezvényhelyszín sem ingyen dolgozik. Az eddig érvényesített áremelés 20 százalék volt, miközben rezsire és munkabérre ennél jóval többel megemelt összegeket kell kifizetni.

„Nagyon nehezen jön ki a matek, és rendkívül nehéz, bizonytalan időszak előtt állunk”

– szögezte le a szakszövetség elnöke, de mindenki azon igyekszik, hogy a rendezvénypiac mozgásban maradjon. A nyári lendület még viszi a piaci szereplőket.

Budapest, 2021. október 13.
Látogatók érkeznek az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra a budapesti Hungexpón 2021. október 13-án. Középen Szőke Gábor Miklós szobrászművész Totem nevű, hullajtott szarvasagancsokból készült, szarvasfejet mintázó installációja.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az már látszik, hogy idén nem lesz tervszinten a Hungexpo sem, a tavalyi három nagy állami rendezvény – az eucharisztikus világkongresszus, majd a vadászati és a fenntarthatósági expó – után most nincsenek ilyen nagy rendezvények. Ahogy eddig is, a cég a piaci megrendelésekre támaszkodik, és pozitív fejleménynek tartja, hogy megnövekedett az érdeklődés a filmgyártók részéről. Ez a szektor valamennyire ellensúlyozza az elmaradó rendezvényeket.

A szomszédban zajló háború miatt a várakozásokon aluli a nemzetközi érdeklődés az új, világszinten is kiemelkedő technikával felszerelt, kétezer fős kőbányai nagy kongresszusi központ iránt. A naptári napokra vetített kihasználtság 30-40 százalékos, azaz ennyi napon vannak zömében kis rendezvények a házban – közölte a vezérigazgató.