Karácsonyi ünnepi kiadásokra százezer forintot terveznek költeni átlagosan a magyarok az idén, ebből 47 500-at szánnak ajándékra – derül ki a Cofidis Hitelmonitor legfrissebb, negyedik negyedéves kutatásból. Az MTI-nek küldött adatok szerint a tavalyi karácsonyhoz képest visszafognák költéseiket a magyarok, 35 százalékuk szeretné az idén kevesebb pénzből megúszni az ünnepet. A felnőttek 18 százaléka egyáltalán nem költ a karácsonyra.

Beautiful,Christmas,Gifts,Under,Fir,Tree,On,Floor,In,Room
Fotó: Pixel-Shot

A magyarok 20 százaléka kényelmesen kijön a jövedelméből, míg négyötödének hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek mintegy 200 ezer forintot jelent, ennyi kellene pluszban a kényelmes élethez. Az élelmiszerárak emelkedése miatt július óta átlagosan 30 ezer forinttal többet költenek a megkérdezettek konyhapénzre, és a következő hónapokban további drágulásra számítanak. Jelenleg havonta átlagosan 142 ezret költenek élelmiszerre – írták. Bár a Cofidis Monitor kutatás szerint 

a nehezebb anyagi körülmények ellenére nem nőtt azok aránya, akik kölcsönt terveznek felvenni a karácsonyi költések fedezésére, a bevételek és kiadások egyensúlyban tartása a negyedik legnépszerűbb hitelcél a személyi kölcsönök esetén.

A kutatás szerint a magyarok 11 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg pedig 1,2 millió forint. A magyarok kétharmada az idén is állít karácsonyfát. Ahol lesz fa, ott az otthonok több mint felében műfenyőt díszítenek. Vágott fenyőt 30 százalék vesz, 10 százalék pedig földlabdás verziót választ. A fenyőre legtöbben 10 ezer forint körüli összeget szánnak, az ünnepi dekoráció másodlagos: a magyarok 73 százaléka az idén egyáltalán nem költ erre. 

Hamarosan nyitnak a karácsonyi vásárok Budapesten

A kétszeresen Európa legjobbjának választott Advent Bazilika szervezőihez került az idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is.

A 2019-es 78-ról 58 százalékra csökkent azok száma, akik ajándékot vásárolnak. Azok, akik szeretnék meglepni családjukat, barátaikat, átlagosan 47 500 forintos keretben gondolkodnak, míg 2021-ben ez az összeg 35 800 volt. Megjelenik a takarékosság a menüsorban a kutatás szerint: a magyarok 46 százaléka minél olcsóbb alapanyagokból szeretné a karácsonyi asztalra varázsolni a család kedvenceit. 

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy mást sütne-főzne, mint a korábbi években, egyharmaduk nem változtat a megszokott, jól bevált ünnepi menün: a hal még mindig vezeti a listát, minden második családnál terítékre kerül. A karácsonyi kedvencek közül a második hely a sertéshúsnak jutott, amelyet a dió és a mák követ.