A kétszeresen Európa legjobbjának választott Advent Bazilika szervezőihez került idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amelyet így már nem a főváros turisztikai cége szervez. A november 18-án nyitó Vörösmarty téri programsorozat megújult néven, új arculattal jelentkezik, és békebeli ünnepi hangulatot ígér Budapest legfrekventáltabb terére – számolt be a Turizmus.com.

BUDAPEST, HUNGARY - DECEMBER 02:  Tourists and locals stand at one of the food stalls at the Christmas Market on December 2, 2016 in Budapest, Hungary. The traditional Christmas market and lights will stay until 1st January 2017.
Fotó: Marco Secchi / Getty Images

A szilveszterig tartó ünnepi vásár mögötti váltást az új név is jelzi, a rendezvény 2022-től Vörösmarty Classic Xmas néven jelentkezik.

A Vörösmarty tér időközben a fővárostól az államhoz, majd az V. kerülethez került, de a Belváros önkormányzatának nem sikerült megállapodásra jutnia a hagyományos karácsonyi vásár korábbi szervezőjével, a Budapest Brand Nzrt.-vel, amely csak két évre tudott volna elköteleződni – olvasható az előzményekben –, ezért a vásár megrendezésével az Advent Bazilika esemény szervezőit bízták meg.

Az immár Budapest két legfontosabb, ikonikus karácsonyi vásárát szervező cég a szakportálhoz eljuttatott közleményében és saját honlapján, valamint a vásár Facebook-oldalán egy 

látványában és minőségében megújult, egyedi programelemekkel jelentkező, klasszikus karácsonyi rendezvényt ígér.

A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő, idén debütáló óriási karácsonyfa-dekoráció, és most mutatkozik be a Vörösmarty-szoborkompozíció újszerű takarása is, amelyre az eredeti szobor életnagyságú képe és versrészletek kerülnek a vásárra látogató nagyszámú külföldi turistára tekintettel a magyar mellett német és angol nyelven is.

Lesz ingyenes kisvasút, és ünnepi díszbe öltözik a Vörösmarty téri Oroszlános kút, miközben a téren felállított gasztronómiapontok és kézműves faházak is megújulnak a szervezők ígérete szerint.

A Vörösmarty Classic Xmas december 28-ig tart nyitva, majd átadja helyét a szilveszteri programoknak.

Shoppers browse alpaca wool products at a Christmas market as an illuminated Christmas tree stands in front of St. Stephen's Basilica in Budapest, Hungary, on Monday, Dec. 7, 2015. Hungary GDP growth slowed less than forecast to 2.4% year on year in the third quarter.
Fotó: Bloomberg

A Vörösmarty Classic Xmashoz hasonlóan az Advent Bazilika nyitányát is november 18-ra időzítették.

Mint emlékezetes, 

tavaly több európai nagyvárosban lefújták a koronavírus-járvány miatt az adventi rendezvényeket, Budapest azonban másként döntött, nem maradtak el az ünnepi programok. 

A magyar főváros beutazóturizmusa sokat nyert a látványos és tömegeket vonzó ünnepi attrakciókkal. Kérdés, hogy idén milyen képet mutat majd az adventi Budapest, ugyanis a Fővárosi Önkormányzat októberben úgy döntött, hogy elmarad a fővárosi közterek díszkivilágítása.