BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch Ratings: az Eximbank stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában

Az Exim Magyarország változatlanul elkötelezett abban, hogy segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is. 2023 februárjában a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal a valaha volt legnagyobb hazai kedvezményes hitelezési konstrukciót indította el ezermilliárd forint keretösszeggel.

A Fitch Ratings közzétette jelentését az Eximbankról. Elemzésükben a nemzetközi hitelminősítő szakértői kiemelik, hogy a pénzintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában. A hitelminősítő júliusban megerősítette az Eximbank hosszú és rövid lejáratú adós korábbi BBB/F-2 hitelbesorolását, összhangban a magyar állam besorolásával – tájékoztatott az Eximbank.

Canary,Wharf,London.,23,May,2019.,A,View,Of,The
Fotó: Shutterstock

Töretlen az Exim Magyarország iránt a befektetői bizalom, amit a pénzintézet közelmúltban megvalósított, sikeres nemzetközi kötvénykibocsátása és a 2022-es év várakozásokat túlszárnyaló üzleti eredményei is jeleznek 

– tette hozzá közleményében a hitelintézet.

Az Eximbank 2023 februárjában a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal a valaha volt legnagyobb hazai kedvezményes hitelezési konstrukciót indította el 1000 milliárd forint keretösszeggel. Ez Magyarország 2023-ra előrejelzett GDP-jének mintegy 1,25 százaléka. A program célja a hazai vállalatok versenyképességének elősegítése és az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatása.

Sosem helyezett még ki annyi hitelt az Eximbank, mint tavaly

Új csúcsra emelkedett az Eximbank hitelkihelyezése tavaly. A bank összesen 567 milliárd forintot folyósított hitel formájában. A legkeresettebb pénzügyi termék tavaly a Fordulat hitelkonstrukció volt, amelyet 102 milliárd forint értékben folyósítottak.

Áprilisban a bank több mint 1,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki ötéves lejáratú devizakötvényt a nemzetközi piacon, amelynek során jelentős túljegyzés történt, nagymértékben meghaladva az 500 millió dolláros piaci benchmarkot. A kibocsátáson széles körű földrajzi diverzifikáció mellett kimagasló számú, mintegy 150 befektető vett részt. A magyar összevetésben kiemelkedő összeget az Eximbank a meglévő adósság refinanszírozására és a tervezett hitelbővülés finanszírozására fordítja.

A BBB/F-2 hitelminősítői besorolás megerősítése nincs kihatással a bank stabil működésére, üzleti stratégiájának végrehajtására, valamint a már meghirdetett finanszírozási programok megvalósítására, a pénzintézet tevékenységét a megszokott módon végzi. 

Az Exim Magyarország változatlanul elkötelezett abban, hogy segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is – jelezte a bank.

Az Eximbank nemzetközi minősítése megegyezik a magyar állam mindenkori hitelminősítésével. Ennek eredményeként a magyar állam hitelminősítésének vagy a minősítés kilátásainak változását az értékelést végző intézmények rövid idő alatt átvezetik, megváltoztatva az Eximbank minősítését – közölte az Eximbank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.