Minden idők legmagasabb hitelkihelyezésével zárta a 2022-es évet az Eximbank: a hitelfolyósítások összértéke 567 milliárd forint volt, a bank mérlegfőösszege pedig év végén közel 30 százalékos növekedéssel elérte a 2091 milliárd forintot – közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán. A bank adózás utáni eredménye, 0,8 milliárd forinttal felülmúlva az előző évi szintet, elérte a 2,25 milliárd forintot. Mindezen dinamikus növekedés mellett az Eximbank kiemelkedően magas tőkeellátottsággal és kedvező likviditási helyzettel zárta a 2022-es évet.

Sign,Here,Please.,Close,Up,Of,Lawyer,Manager,In,Formal
Fotó: Fizkes

A legkeresettebb pénzügyi termék tavaly a Fordulat hitelkonstrukció volt, amelyet 102 milliárd forint értékben folyósítottak. 

2022-ben az Exim tovább erősítette és szélesítette a hazai vállalatokat támogató tevékenységét: portfólióját zöldhiteltermékekkel egészítette ki. A dinamikus bővülés, elsősorban a Baross Gábor hitelprogram elindításának eredményeképpen 2023-ban is folytatódik, támogatva a hazai vállalati szektor kedvező feltételek melletti finanszírozását – írták.

A tájékoztatás szerint az Eximbank 2022-ben kiemelt figyelmet fordított a volatilis gazdasági környezetben működő hazai vállalatok kedvezményes finanszírozási termékekkel történő támogatására, valamint a kormány anticiklikus gazdaságpolitikájának erősítésére. A megfelelő finanszírozási források elérhetősége az elhúzódó háború és a szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben és az így kialakult magas kamatkörnyezetben felértékelődött.

Data,Statistical,Index,Graph,On,Virtual,Screen,Concept,,,Businessman
Fotó: Shutterstock

A refinanszírozási hitelek 480 milliárd forintot tettek ki az összes hitelkihelyezésből. 

A 2021-ben lezárt, a pandémia kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt súlyos átmeneti likviditási nehézséggel küzdő vállalatoknak nyújtott Kárenyhítő hitelkonstrukció folyósítása is folytatódott tavaly 42,6 milliárd forint összegben. Az Eximbank teljes hitel- és leszámítolásállománya az év végén 1629 milliárd forintot ért el, 17,7 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

Fellélegezhet a kormány: megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország államadósság-besorolását a Fitch Ratings, a londoni székhelyű elemzőház a péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleménye szerint továbbra is befektetésre ajánlott BBB osztályzatot tart érvényben, negatív kilátással hazánk esetében.

Az Eximbank forrásállománya 2022-ben ugyancsak rendkívül dinamikusan, 27 százalékkal nőtt, összértéke 1694 milliárd forintot tett ki. A gyarapodás hátterében egyrészt a jelentős piaci érdeklődés mellett lebonyolított kötvénykibocsátási aukciók – ezek során a bank 322,5 milliárd forintnyi forrást vont be –, másrészt egyéb hosszú és rövid lejáratú hitelek állnak. A bank teljes forrásállománya továbbra is nagymértékben diverzifikált a főbb hazai és nemzetközi forrásbevonási csatornák és eszközök között.

Hoffmann Mihály, az Exim Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére is tetemes növekedést értek el 2022-ben. 

A hazai vállalati hitelezési piacon tavaly már meghaladta a 10 százalékot a részesedésük, az idén pedig – köszönhetően elsősorban az útjára indult Baross Gábor hitelprogramnak – várhatóan ezt is túlszárnyalják, összhangban a hosszú távú törekvésekkel.