A nyár közepe óta rendszeresen összejárnak Budapest csúcsmenedzserei, hogy egy exkluzív klubest keretein belül megvitassák az aktuális problémákat, kérdéseket, és hogy kapcsolatot építsenek egymással.

Nagy Elek, BKIK
Van egy budapesti exkluzív klub, ahol a miniszterek egymásnak adják a kilincset – a főszervező, Nagy Elek betekintést adott a kulisszák mögé. 
Fotó: BKIK

A főváros és az itt bejegyzett cégek jelentősége óriási. Az agglomerációból ingázókat is beleszámítva Budapestet 3,5 millió ember „használja”, itt termelődik meg a teljes magyar közel fele. Így aztán nem kell különösebben alátámasztani, hogy a másfél-két havonta sorra kerülő cégvezetői találkozóknak mekkora a súlyuk. A menedzserek a gazdaság különböző szektoraiból érkeznek, így a fővárosi közlekedési és közműszolgáltatóktól a kiskereskedelmen át a szórakoztatóiparig vagy éppen a médiáig képviseltetik magukat.

Mi történik a BKIK klubestjein?

Eddig három alkalmat szerveztek meg, az elsőt júniusban, a másodikat szeptemberben, a harmadikat pedig novemberben. Mindháromra aktív kormányzati szereplők, miniszterek érkeztek. Sorrendben

A kormánytagok itt másmilyen szituációban beszélhetnek, mint ahogy megszokhatták. A hangvétel jóval kötetlenebb, párbeszéd alakul ki a felek között, így aztán olyan információk, összefüggések és magyarázatok is elhangoznak, amelyekre máshol – a kötött formai keretek miatt – nincs lehetőség. Nem csoda, hogy a klubestek népszerűsége egyre nagyobb, és egyre több menedzser szeretne bekerülni a résztvevők közé.

A főszervező és az ötletgazda a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amely Nagyvállalati Klub névre keresztelte az eseményt. Egyébként vidéki mintára: az egyik helyi kamara ugyanis már régóta tart ilyen nagyvállalati találkozókat. Ezt ültették át tehát Budapestre is. A Világgazdaság Nagy Márton és Lázár János vendégszereplésénél is ott lehetett, az utóbbin pedig volt alkalma röviden kérdezni a BKIK elnökét, Nagy Eleket a rendezvény hátteréről. A kamara vezetője elmondta, hogy kettős céllal hozzák tető alá ezeket az alkalmakat.

Egyrészt lehetőséget teremtenek a budapesti nagyvállalatok vezetőinek, hogy megismerhessék egymást, és átbeszélhessék egymással az aktuális kérdéseket, üzleti kilátásokat. Másrészt arra is alkalmat nyitnak, hogy mindezt közvetlenül, párbeszéd formájában a kormány képviselőivel is megtegyék. Nagy Elek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem csupán kormánytagokat kívánnak meghívni, hanem más állami vezetőket és nemzetközi szereplőket is. Két nevet említett példaként: a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, Rigó Csabát és Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt.

Ki lesz a következő vendég a BKIK klubestjén?

Azt is elárulta, hogy a következő klubest terv szerint jövő februárban lesz, amelyre 

vendégként Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter érkezik majd.

A BKIK azt a szerepet is vállalta, hogy a cégek felől érkező jelzéseket, javaslatokat összegyűjti, és strukturált formában eljuttatja az illetékes tárca vezetőjének. Erre már csak azért is van lehetőség, mert lapunk tapasztalatai szerint is a miniszterek kifejezetten kérték a menedzserektől, hogy a piaci tapasztalatok, gyakorlatok előterjesztésével támogassák a minisztériumok munkáját. A BKIK elnöke konkrét példáról is tud, amikor a klubesten elhangzott problémára az illetékes tárca rövidesen megoldást talált. A rendezvényekről a visszajelzések egyöntetűen pozitívak, ám Nagy Elek hangsúlyozta, hogy nem kívánják kibővíteni a jelenlegi negyvenfős létszámot, mert azzal a klubestek elveszítenék az exkluzivitásukat. Így aztán aki részt akar venni a soron következő alkalmon, annak idejében kell jelentkeznie és regisztrálnia, hogy ott lehessen a kiválasztottak között.

Óriási bejelentést tett Lázár János: ingyenessé tennék a 14 éven aluliaknak a tömegközlekedést

Az építési és közlekedési miniszter egy exkluzív klubesten beszélt nyíltan a terveiről. Lázár János azt mondta, soha ennyien nem használták még a MÁV és a Volán járatait.