Az egyik legnehezebb válságon vagyunk túl, fordulóponthoz érkeztünk – jelentette ki Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalati klubjában tartott rendezvényen, ahol 10 plusz 10 pontban beszélt arról, hogy miért erős a magyar gazdaság.

NAGY Márton
Fotó: Komka Péter / MTI

Ilyen nehéz helyzettel nagyon régen szembesült a magyar gazdaságpolitika

– utalt az ikerdeficitre és a magas okozta kihívásokra a miniszter, aki szerint úgy vészelte át a magyar gazdaság ezt a válságot, hogy a szerkezetének alapszöveteit nem érintette. A miniszter 10 pontban mutatta be ennek okait, ezek a következők:

politikai stabilitás, családalapú társadalom, munkaalapú táradalom, magas beruházási ráta, stabil FDI-beáramlás, erős komplett exportszerkezet, fejlett úthálózat, önfinanszírozás, innovatív pénzügyi rendszer.

Szerinte ez a 10 pillér tartotta a magyar gazdaságot. 

Politikai stabilitás, családalapú társadalom

A miniszter szerint gazdasági racionalitás a családalapú társadalom. A munkaalapú társadalom lényege, hogy nem segélyt ad a kormány, ennek köszönhető, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, miközben a 8. legmagasabb az aktivitási ráta, ami azt is mutatja, hogy van még hova javulni. Főleg a nőknél, fiataloknál van még szerinte munkaerő-tartalék. 

Teljes foglalkoztatottság Magyarországon és Európában

Teljes foglalkoztatottság van Magyarországon és az Európai Unióban, ugyan mindenki arra számított Európában, hogy lesz majd egy gazdasági lassulás, és majd a növekszik, de ez nem következett be. Sőt, még feszül is a egyszerűen azért, mert olyan mértékű munkaerő-kereslet van, hogy nem bocsátják el az embereket, mivel átmenetileg gondolják ezt a válságot. 

Ez az első olyan válság, amikor a munkanélküliség nem kezdett el emelkedni

– jegyezte meg.

Erős tartópillére a magyar gazdaságnak az FDI-beáramlás és a magas beruházási ráta

Magyarországon legmagasabb a beruházási ráta a kiemelkedően erős FDI-állomány mellett. Az FDI sokkal diverzifikáltabbá vált, Európa aránya nem csökkent, 

viszont Ázsia részaránya nőtt a USA kárára.

Szerinte igenis exportálunk Kínába, csak reexport formájában, nálunk az úgy jelenik meg, mint német export, így statisztikailag nem lehet felfedezni a keleti nyitást.

A világ egyik legnyitottabb gazdasága leszünk

Jelenleg is GDP-arányos exportunk a legmagasabb a régióban és Európában.

Nagyon nyitott ország leszünk, az egyik legnyitottabb ország a világban

– tette hozzá, hogy most még 11. legjobb a világon az exportkomplexitásunk, az EU-ban a 6, de ez a jövőben változni fog. Területarányosan a magyar autópályák hosszának bővülése kiemelkedő az Európai Unióban, ugyanakkor vannak még tartalékok, ennek keretében fel kell fedezni újra a Dunát.

Előnyös, hogy ilyen sok állampapírt adnak el a lakosságnak

Nincs még egy olyan ország, amelyik ennyi állampapírt adna el a lakosságnak. Tavaly az 22 százaléka volt a lakosság kezében, szerinte ez sokkal előnyösebb, a 4 százalékos kamatkiadásokból 2,5 százalékot a hazai szereplőknek adnak, a pénz nagy része itt marad, ami a jövőbeli fogyasztás alapja lehet. 

Még 10 pont a felzárkózáshoz

Hangsúlyozta, hogy erős maradjon a magyar gazdaság, kell még 10 pont, amire szükség van. Ezek az alábbiak.

  1. Demográfiai fordulat – amitől messze vagyunk, ezért további erőfeszítésekre lesz szükség.
  2. Másfélszer több és zöldebb energia – 44 TWh-ról 68 TWh-ra nő Magyarország energiaigénye 2030-ra, ezért  meg kell építeni Paks 2-t is.
  3. 500 ezer új munkaerő – itt arra kell fókuszálni, aktivitással megoldják, mint mondta, szükség lesz vendégmunkásokra, ezért szabályozzák a kérdést. Jelenleg 110 ezer vendégmunkás van Magyarországon, ebből 53 ezer ukrán, a Fülöp-szigetekiek száma 4800 fő.
  4. Szállítmányozás és raktározás fejlesztése – szélesíteni kell az autópályát, fejleszteni a vasúthálózatot, használni a Dunát és megtalálni a repülőtéri szállítás helyét. 
  5. Digitális átállás – nem jól állunk, ezt gyorsítani kell szerinte. Szeretné, ha minden vállalatnak saját honlapja lenne, hogy meg lehessen találni alapinformációkat. „Nem nagy kérés, nem nagy pénz, de mégis hatalmas ugrást tud jelenteni”.
  6. High-tech gazdaság – az e-mobilitás fejlesztése indokolt, mindent itt kell gyártani, meg kell szerezni az ökoszisztéma minden elemét. De modern hadiipar is indokolt, az eszközöket is mi exportáljuk, e köré szerinte hatalmas ökoszisztémát lehet építeni.
  7. Horizontális és vertikális FDI hasznosítása – egyre inkább erre a területre kell fókuszálni Nagy Márton szerint. Minden vállalattól azt kéri a miniszterelnök, hogy alapítsanak közös vállalatot az egyetemekkel, nem tanításra van szükség, hanem közös befektetésekre. 
  8. Profitegyenleg javítása – ki kell simítani, egyre több kifektetésre lesz szükség, ugyanakkor egyelőre itt kevés az eredmény, a profitegyenleg 6 milliárd euró körül van, ezt zárni kellene.
  9. Nemzeti bajnokok kinevelése – elkezdték a nemzeti bajnokokat listázni, dedikált programokat dolgoznak ki nekik, ők azok, akik már túlnőttek a magyar gazdaságon. 

Balkán és Közép-Ázsia felé nézünk, nem kell megijedni, Nyugat-Európát is le lehet nyomni

10. Csökkenő államadósság-pálya – 60 százalék alá kell csökkenteni a GDP-arányos államadósságot, a költségvetési hiányt pedig 1-2 százalékra.

Jelezte, hogy 2030-ra Magyarország ezzel a 10 ponttal eléri az EU-fejlettség 90 százalékát.