Világgazdaság

A bálnák megakadályozhatják Izland uniós csatlakozását

Izland gazdasága a 2008-as válságban összeomlott, és emiatt jelezte csatlakozási szándékát az EU-hoz. Az izlandi lakosság akkor még támogatta a csatlakozást, de ma már nem ez a helyzet. A tárgyalások során a legnagyobb vitát kiváltó kérdések a bálnavadászat, a környezetvédelem, az ingatag pénzügyi rendszer és az Icesave lehet.

Izland a 2008-as gazdasági összeomlása miatt határozta el magát az EU-csatlakozás mellett. A szigetország gazdaságát minden bizonnyal nem rengette volna meg ennyire a világgazdasági válság, ha az euró védelmét élvezi. A tárgyalás során 35 tematikus fejezetről fognak tárgyalni. A csatlakozás előkészületei közben számos ütközési pont rajzolódott ki az EU és Izland között.

A bálnavadászat

Ez a probléma okozhatja a legtöbb fejtörést a tárgyalóknak, ugyanis Izlandon hagyomány a bálnavadászat, az EU-ban ezek az állatok viszont védettnek számítanak. „Izland a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács tilalma és számos ország tiltakozása ellenére, a 2009-2013 közötti időszakra, 150 barázdásbálnában határozva meg a kvótát, továbbra is engedélyezi a kereskedelmi célú bálnavadászatot a vizein.” Egy izlandi diplomata úgy fogalmazott, hogy „Izland kezdőpozícióként szeretné fenntartani kivételes helyzetét, és megőrizni ezt az évszázadok óta fennálló, fenntartható hagyományt”.

Jon Danielsson, a London School of Economics kutatója szerint a halászati politika az EU legrosszabbul szabályozott és irányított területe, az izlandi halászati politika viszont „relatív fenntartható rendszer”.  A halászat tehát Izland gazdaságát meghatározó és jelentősen befolyásoló iparág. Nagy kérdés, hogy ez EU ezt mennyire veszi majd figyelembe.

A környezetvédelem

Steven Vanackere belga külügyminiszter szerint a környezetvédelem egy fontos kérdése lesz a tárgyalásoknak, de nem fejtett ki részletesen, hogy mire gondolt. Sejthetjük, hogy például a sok alumíniumolvasztó üzemre, és azok környezetkárosító hatására, ami egyik fő pillére az izlandi gazdaságnak. 

Icesave és a pénzügyi rendszer

A külföldi fiókokban lévő betétesek kárait nem térítette meg Izland, ez Hollandiának és Angliának fáj, ugyanis ezek az államok fizették meg a károkat. A tárgyalások során ezzel is foglalkozni fognak. „Az Európai Tanács által június 17-én elfogadott dokumentum holland és brit nyomás hatására kitér a problémára. Eszerint a tárgyalások célja, hogy Izland eleget tegyen a már meglévő kötelezettségeinek, köztük azoknak, melyeket az EGT-megállapodás értelmében az EFTA felügyeleti hatósága megállapított. A felügyeleti szerv felhívta Izland figyelmét, hogy európai irányelveket sért azzal, hogy az izlandi betéteseket másként kezeli, mint a brit és holland betéteseket.” Izlandnak javítania kell a pénzügyi rendszerén és a bankbetétek szavatolásán.

Államháztartás

Reykjavík arra kényszerül, hogy hiteles fiskális stratégiát alakítson ki, szerkezeti reformokat hajtson végre és konszolidálja az államháztartás helyzetét. 

A lakosság már nem akarja

Az izlandi lakosság nagyobb része már nem támogatja a csatlakozást. Stefan Füle bővítésért felelős EU-biztos úgy gondolja, hogy objektívebb információkra és tájékoztatásra van szükség az Európai Unióról és annak politikájáról. Ez elsősorban az izlandi kormány feladata lesz.

környezetvédelem pénzügyi rendszer Izland Icesave EU bálnavadászat eu-csatlakozás