Az legészakibb kajszibarack-termelő országaként Magyarországon mintegy 5300 hektáron terem ez az sokoldalúan felhasználható gyümölcs.

Azt, hogy milyen és mekkora lesz a termés, minden évben a tavaszi fagyos napok száma határozza meg. Ebben az évben szerencsére nem érte jelentős fagykár a kajszit, ezért közel 26 ezer tonna kajszi várható, ami nem számít rekordtermésnek, de a tavalyihoz képest megfelelő mennyiségű

– fejtette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Hozzátette, hogy Magyarországon a kajszibarack nemesítése több mint hetvenéves múltra tekint vissza, és a mai napig jelentős szerepe van.

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs kampánya az „Európai Friss Csapat - Az ízek ereje program„ legfrissebb sajtóközleményét a kajszi titkairól, a termesztéséről és az idei termésről, aminek Valter Attila, magyar bajnok kerékpárversenyző, a program egyik sportoló nagykövete járt utána. Az EU legészakibb kajszibarack-termelő országaként hazánkban közel 5300 hektáron terem ez az igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Azt, hogy milyen és mekkora lesz a termés, minden évben a tavaszi fagyos napok száma határozza meg. Ebben az évben szerencsére nem érte jelentős fagykár a kajszit, ezért közel 26 000 tonna kajszi várható, ami nem számít rekordtermésnek, de a tavalyihoz képest megfelelő mennyiségű.” – fogalmaz Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Rengeteg magyar eredetű fajta van, amelyek közül a legismertebbek talán a gönci magyar kajszi, a mandulakajszi és a ceglédi óriás.

A kajszi melegkedvelő gyümölcs, amely tőlünk északabbra már nem is igen él meg.

A kissé meszes, levegős talajokon fejlődik a legjobban. Fényigényes, fája négy–hét méter magasra nő, és akár kilencven évig is él. A kajszi maga gömbölyű, kissé lapított, középbarázdával rendelkező, bársonyos héjú gyümölcs, megérve narancsos sárga, a naposabb oldalán pirosas színű. Vitamintartalma magas, A-, B- és C-vitaminban bővelkedik. Emellett – ami a sportolóknak és sportosan élőknek fontos lehet – jelentős rosttartalma miatt tápláló, ugyanakkor a kalóriatartalma nem magas, tartalmaz magnéziumot, káliumot, és kitűnően hidratál is, hiszen 85 százaléka víz.

Hazai körülmények között a nappali meleg és a hűvös éjszakák váltakozása miatt kiváló cukor-sav arány, valamint harmonikus, finom zamatok alakulnak ki a gyümölcsben. A legízletesebb és a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk, de számos felhasználási módja ismert: készülhet belőle leves, ivólé, köret húsok mellé, vagy eltehető télire aszalva, befőttként, bár a legnépszerűbb tartósítási módja mindenképpen a lekvár.

Valter Attila, az Európai Friss Csapat program egyik sportoló nagykövete egy Bács-Kiskun megyei kajszitermelőt látogatott meg, hogy megismerkedjen a kajszibarackkal, és minél több érdekességet megtudjon a termesztésével kapcsolatban. Mint elmondta, sportolóként számára kiemelt jelentőségű az egészséges táplálkozás, hiszen a jól összeállított, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend a sportteljesítményt is befolyásolhatja.