Két demokrata párti politikus két különálló tervezetet nyújtott be a képviselőháznak. Az egyik egy-, a másik kétéves moratóriumot rendelne el a légiközlekedési vállalatok összefonódására. A Reuters által idézett képviselők szerint az ágazatnak inkább az utasok jobb kiszolgálásával, a késések és túlfoglalások mérséklésével kellene törődni, s nem azzal, hogy miként lehet kiszorítani a kisebb versenytársakat a piacról.
Az amerikai légipiacot jelenleg három, különböző szakaszban lévő ügylet tartja izgalomban. Mindegyik a legjobb tíz vállalatot magában foglaló szűk csoportot érinti, gyakorlatilag ezt rendezné át, ha engedélyeznék az egybeolvadásokat és felvásárlásokat. Mindháromban a tízes toplista "érmes" cégeié a fő szerep.
A legrégebbi a United Airlines nevével fémjelzett akció, ez a társaság még tavaly tavasszal jelentette be: 3,8 milliárd dollárért megvenné a US Airwayst. Tavaly ősszel az American Airlines hozta nyilvánosságra: szemet vetett a szebb időket is megélt TWA-ra, de legalábbis a vagyon javára. A legfrissebb vásárlójelölt a nemzetközi fronton is mind aktívabb Delta Air Lines, ez a cég a Continental Airlinest nézte ki magának.
Az első két ügyletet már vizsgálja az illetékes versenyhatóság, s vélhetően még tavasszal meghozza a döntést. Ez akár kedvező is lehet a légitársaságok szempontjából, mivel a képviselőházban nem egyértelmű a tervezett egyesülések megítélése. Szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a moratórium időzítése az első két akcióban érintett vállalatoknak kedvezhet, hiszen az ő esetükben már beindult az eljárás, míg a Delta--Continental frigy még "papíron sem" létezik.
Mindezzel párhuzamosan egy harmadik törvénytervezet is előkészületben van. Ez az utasjogokat rögzítené. A szakértői vizsgálódás és a jogszabályalkotás 1999 óta tart, az eddigi tapasztalatok szerint itt nincs jelentős érdekellentét a demokraták és a republikánusok között.