Újabb zöldkommandós akciósorozat indult a napokban, amelynek keretében a hatóságok Közép-Dunántúl régió vállalatainál ellenőrzik a környezetvédelmi előírások betartását. Az elkövetkező egy hónapban Fejér megyében 15, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig 14-14 üzemet vizsgálnak majd meg. A veszélyes anyagokat szállító járműveknek pedig Fejér és Komárom-Esztergom megyében öt-öt, Veszprém megyében hét helyen kell ellenőrzésre számítani.

Az érintett telephelyek listáját a területileg illetékes szakhatóságok állítják össze. A fő szempontok között szerepel: az akciósorozat minél több tevékenységi kört érintsen. Így az ellenőrzés hulladékkezelő és veszélyes anyagokat szállító cégeket, energetikai, pirotechnikai, gépipari, továbbá vegy- és gyógyszeripari vállalatokat is érint - közölték az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen.

Az akció a környezetvédelmi és a belügyi tárca kezdeményezésére indult, s a tervek szerint 2006 áprilisáig az ország valamennyi régiójára kiterjed. Az ellenőrzésekben a környezetvédelmi felügyelőségek, a katasztrófavédelmi szervek, a bányakapitányságok, a műszaki felügyeletek, az ÁNTSZ és a rendvédelmi szervek vesznek részt. Az egységek először Észak-Magyarország régiót keresték fel, ez év júniusában, s 44 üzemet ellenőriztek a térségben. Ekkor a vizsgált telephelyeken nem bukkantak kirívó szabálytalanságokra, ugyanakkor a veszélyes árut szállító közúti gépjárművek több mint felénél találtak hiányosságokat. (NIG)