Cégvilág

A világ első korlátlan zeneletöltési szolgáltatását indítja a Virgin

A Virgin Media és a Universal Music megállapodását követően Richard Branson közölte: cége, a Virgin hamarosan elindítja havidíjas, korlátozás nélküli zeneletöltési szolgáltatását, amely a vállalat vezére szerint az első a világon.

A Virgin Media közlése szerint "alacsony havidíjért" lesz elérhető a zenetár. Az ott található MP3 fájlokat korlátlan mennyiségben tölthetik le a vállalat ügyfelei, majd bármilyen eszközön lejátszhatják azokat – jelenti az AFP.

Richard Bransont szavai szerint izgalomba hozta a tény, hogy a Virgin visszatér a gyökereihez, a zeneforgalmazáshoz. Mint mondta, a szolgáltatás segítségével az MP3 rajongók minden szükséges tartalomhoz hozzáférnek, a művészeket pedig anyagilag honorálják.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, pontosan mikor indul a szolgáltatás, a Virgin további zeneforgalmazókkal tárgyal azért, hogy – mint mondták – vonzó és teljes MP3 tárral rendelkezzen az indulás idejekor.

A zeneipar előtt álló kihívás nagyságát jelzi, hogy a januárban közzétett adatok szerint az internetről letöltött zenék 95 százaléka illegális úton cserél gazdát. Ugyanakkor az új üzleti modellek immár hatodik éve növelik az online zenei szektort, amely 2008-ra 3,7 milliárd dollárt tett ki.

A piac telítődését jelzi, hogy a vezető szerepet betöltő Apple áprilisban közölte: minden, az iTunes webshopban található zeneszámot másolásvédelem nélküli változatba is elérhetővé tesz. A változások hatására a vállalat kénytelen volt lemondani az iTunes 2003-as indulása óta folytatott gyakorlatról, amely szerint minden dal letöltése 99 centbe kerül. Erre a lépésre elsősorban az Amazon késztette a Macintosh gyártóját, az egyre terjeszkedő online könyvbirodalom ugyanis zenetárának nagy részét ennél alacsonyabb áron forgalmazza.

virgin itunes Apple Branson másolásvédelem zene mp3 letölt
Kapcsolódó cikkek