Cégvilág

KSH: mérsékeltebb ütemben csökkent a szálláshelyek forgalma

Az előző havinál mérsékeltebb ütemben csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma augusztusban: a vendégek száma 4,1 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 8,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a KSH hétfőn.

Júliusban a vendégek száma 9,5 százalékkal, a vendégéjszakáké 8 százalékkal maradtak el a bázistól. A KSH a gyorsjelentésben megjegyzi, hogy a szálláshely-szolgáltatási piacon a 2009 elején megkezdődött visszaesésben a trendforduló - annak ellenére, hogy az augusztusi vendégforgalom élénkebb volt, mint a júliusi - nem történt meg.

Az év első nyolc hónapjában a vendégforgalom 8,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 8,7 százalékkal esett vissza.

Január-augusztusban a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 151,588 milliárd forint volt, 8,7 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakától. A szállásdíj-bevételek 88,761 milliárd forintot, a vendéglátás bevétele 38,148 milliárd forintot, az egyéb bevétel 24,679 milliárd forintot tett ki. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-augusztusra számított árindexe 1,9, illetve 6,1 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest.

A KSH emlékeztet arra, hogy 2009 júliustól a szálláshely-szolgáltatás áfája 20 százalékról 18 százalékra csökkent, ezért a szállodák augusztusi nettó átlagára 4 százalékkal, a bruttó pedig 2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor az év első nyolc hónapjában a forintárfolyam 12-15 százalékkal volt gyengébb, mint az előző évben. Ennek ellenére mérséklődtek a bevételi adatok, mivel a szállodák külföldivendég-éjszakái jelentősen csökkentek.

Augusztusban 455 ezer külföldi 1,388 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,8, illetve 7,7 százalékos csökkenés. Január-augusztusban pedig 2,173 millió külföldi vendég 6,350 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 11,6, a vendégéjszakák száma 11,4 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyiknél - Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, Egyesült Államok, Franciaország - visszaesést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében.

Nagy-Britannia esetében a vendégéjszakák számában - az elmúlt évi emelkedést követően - jelentős, 26 százalék volt a csökkenés mértéke. Az Egyesült Államokból érkező vendégek 27 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2008 első nyolc hónapjában. Ausztria és Csehország mellett Szlovákia, Kína, Finnország voltak azok a küldő országok, amelyek esetében bővült a vendégforgalom. A legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt: 31 százalékkal.

A külföldivendég-forgalom 77 százalékát szállodákban szinte minden kategóriában mérséklődött az eltöltött éjszakák száma.

Augusztusban a belföldi vendégforgalom jóval mérsékeltebben csökkent a külföldi vendégekéhez képest: az 575 ezer belföldi vendégszám 2,8 százalékkal, az 1,706 millió eltöltött vendégéjszaka száma pedig 2,7 százalékkal maradt el a bázistól. Január-augusztusban a belföldi vendégszám 2,761 millió volt, 5,7 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakánál, a vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal 6,939 millióra esett vissza.

Augusztusban a szállodák szobakihasználtsága 58,3 százalék volt, 5,6 százalékponttal jobb a júliusinál. Az első nyolc hónapban a szobakihasználtság átlagosan 43,7 százalék volt és a legjobb arányt a gyógyszállók érték el 57 százalékkal, igaz ez 5 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Magyarországon 2009. augusztus 31-én 2.872 kereskedelmi szálláshelyek volt, ezen belül a 869 szálloda 52 ezer szobával, az 1.099 panzió 15 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 904 volt. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken augusztusban közvetlenül 31 ezer főt foglalkoztattak, amely 6 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt évben. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 122.400 forint volt, ami a nemzetgazdasági átlag 61 százalékának felel meg.

KSH turizmus belföldi szálláshelyek szálloda kihasználtság
Kapcsolódó cikkek