Cégvilág

Tőkét emelt a Csányi Pincészet

Szerkezetátalakítást és innovációt finanszíroznak a pluszforrásokból – Az idei évjáratot „erős közepesnek” minősíti a cég

Új részvények forgalomba hozatalával 140 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a közelmúltban a villányi Csányi Pincészet (CSP) Zrt. – erősítette meg a Világgazdaság értesüléseit Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és PR-igazgatója. E lépéssel a CSP – amely a Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm csoport tagja – 1,74 milliárdról 1,88 milliárd forintra növelte alaptőkéjét.
Éder Tamás tájékoztatása szerint a tranzakció azt a szerkezetátalakítási programot finanszírozza, amelyet a vállalat saját szőlészetében határozott el. Az elképzelésekben a korszerűtlen ültetvények cseréje, a fajtatelepítés és a támfelújítás egyaránt szerepel. Emellett a pincészet új borcsaládokat jelentet meg a közeljövőben, illetve új dizájnnal látja el meglévő borait. Az innovációk piaci bevezetéséhez szintén a tőkeemelés biztosítja a fedezetet.

A vállalat az idei évjáratot „erős közepesnek” minősíti, amely a vártnál kisebb mennyiségű termést hozott. A cég ez évben csaknem 1940 tonna szőlőt dolgozott fel, amelyből 14 ezer hektoliter bort készít. A pincészet árbevétele 1,2 milliárd forint volt az elmúlt évben, és körülbelül ekkora forgalom valószínűsíthető az idénre is. Ezzel a vállalat a nagyobb társaságokhoz sorolható a palackozott borokat készítő borászatok között.
Az igazgató szerint az átlagos minőség némileg elmarad az előző évjáratétól, és a mennyiség is kevés a társaság értékesítési terveihez képest. Ugyanakkor az előző években képzett tartalékok az idei kiesést ellensúlyozzák, így ez nem okozhat nehézséget a kereskedelemben. Félő azonban, hogy a piacot nagyobb mennyiségű olcsó és gyengébb minőségű bor lepi el, és ez problémákat jelenthet a CSP számára is.

A Csányi Pincészet nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a hazai termelők – a rendkívüli időjárás miatt – az idén 1,5 helyett 2 térfogatszázalékkal növelhették a borok alkoholtartalmát cukorral vagy mustsűrítménnyel. Mint ismert, Brüsszel október közepén hagyta jóvá a plusz 0,5 százalékos javításra vonatkozó magyar kérést. A könnyítés – tette hozzá Éder Tamás – a vállalatot nem érintette, mivel a cég az eredetileg engedélyezett, 1,5 százalékos növelési lehetőséget sem használta ki. Korábbi ágazati nyilatkozatok szerint ugyanakkor a változtatás más borvidékeknek segítséget jelenthetett.

A mostani kiegészítés jelentőségét az adta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) felmérései szerint az idei évjárat mustfoka 13 körüli lehet, szemben a tavalyi 16-17-essel.

tőkeemelés Csányi mezőgazdaság borászat pincészet
Kapcsolódó cikkek