Cégvilág

Pörög a fővárosi irodapiac, de fenyeget a kasztosodás

Az ingatlanbefektetési forgalom újra emelkedik a közép-kelet-európai ingatlanpiacokon, Magyarország némi késéssel követi a nemzetközi trendeket.

A budapesti irodafejlesztések egyelőre alacsony szinten maradnak, ám a bérlői kereslet egyre aktívabb, és újra megjelentek azok a cégek, akik globális növekedésükre építve Budapesten is aktívan keresnek új irodákat. – derült ki a CB Richard Ellis (CBRE) irodapiaci trendeket elemző sajtótájékoztatóján.
 
A befektetők a 2009/2010-es visszaesés után ismét felfedezték a közép-kelet-európai régiót, és bár egyelőre a forgalom jelentősen elmarad a 2007-es csúcstól, a régió ingatlanbefektetési részesedése újra közelít a hosszú távú átlaghoz. A CBRE adatai szerint a magyarországi piac – ahogy az korábban is megszokott volt – 2011-ben is kis késéssel követi a régió élvonalát, a lengyel és a cseh irodapiacot. A válságból való kilábalást a hozamok alakulása is alátámasztja, a hozamok a régióban ismét csökkenésnek indultak.

 „Mindazonáltal, 2008-hoz képest a hozamok ma jobban tükrözik a kockázatokat és a földrajzi különbségeket, mint két éve.” – összegezte a helyzetet Borbély Gábor, a CBRE regionális elemzője, aki szerint a hozamokon ma kétirányú nyomás figyelhető meg: a szigorodó kamatkörnyezet felfelé, az erősödő vételi oldal lefelé nyomja a hozamszintet. 2011 első negyedében Budapesten 7,5 százalékon állt az első osztályú irodák hozama. A fővárosban egyelőre nagyon kevés új építkezés figyelhető meg. Ugyanakkor a mai budapesti fejlesztési volumen nagy részére van már bérlő, és alig egyharmada tisztán spekulatív fejlesztés – jelentette ki Varga Judit, a CBRE irodaügynökségi vezetője.
 
Vannak szektorok, amelyek bővülnek, és Budapest újra vonzó az új belépők számára is. A bérlők aktivizálódtak: egyre több a piaci keresés és többen is hajlandóak költözni, szemben a korábbi évekkel, amikor leginkább csak a szerződések hosszabbításáról szóltak a hírek.

A korábbi években jellemző árverseny már kevésbé jellemző, jelenleg Budapesten „kasztosodás” zajlik. Az irodakínálat csúcsát jelentő prémium vagy prémium-közeli tucatnyi irodaházban némi bérleti díj-emelkedés is érzékelhető, míg a piac negyedét kitevő jó minőségű irodaházakban stagnálnak a díjak. A fennmaradó, a fővárosi irodakínálat jelentős részét kitevő irodák technikai jellemzői meglehetősen közepesek – nagy részüket tulajdonosaik nem újították fel az elmúlt évtizedben.

bérlő irodapiac Budapest hozam CB Richard Ellis CBRE fejlesztés
Kapcsolódó cikkek