BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vágóhíd után is van élet

A környéken elsőként nyitotta meg az új szabályozásoknak tökéletesen megfelelő vágópontját a mezőtúri Zuppán Zoltán. A több mint két évtizede egyéni vállalkozóként tevékenykedő húsfeldolgozó szakember szerint a helyi tenyésztők miatt is elengedhetetlen az övéhez hasonló úgynevezett szúrópontok létesítése

Huszonhárom éve foglalkozik sertések, illetve más állatok vágásával és feldolgozásával a mezőtúri Zuppán Zoltán. Tevékenységét még egy vágóhídon kezdte egyéni vállalkozóként – jelenleg egy modern vágópont mellett egy kis feldolgozóüzemet, húsüzletet és egy éttermet is üzemeltet.

– Hosszú éveken át működtettem a régi vágóhidamat Mezőtúron, csakhogy amikor megszigorodtak az uniós előírások, nem maradt választásom, be kellett zárnom a valóban nem a legmodernebb technológiával működő létesítményt – mondta Zuppán Zoltán. Nem a mezőtúri vállalkozó volt azonban az egyetlen, aki így járt – az uniós csatlakozás utáni években nagyon sok kis vágópont vezetése volt kénytelen lehúzni a rolót az országban, ugyanis nagyon kevés vágóhíd és feldolgozóüzem felelt csak meg az európai élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A furcsa állapotnak egy 2011-es kormányrendelet vetett véget, mely szabályozta a vágásra alkalmas vágó, illetve szúrópontok létrehozását és működtetését.

Zuppán Zoltán is ekkor döntött úgy, saját tőkéből létrehozza a környék első ilyen vágópontját.

– Még abban az évben, decemberben megkérdeztem a megyei állategészségügyi hivatalt, hogy milyen kondíciókkal nyithatom újra a vágóhidat. Úgy tudtam, hogy egy régi rendelkezés miatt nem lehet közvetlenül egy sertéstelep mellé ilyet létesíteni, de a szakemberek megnyugtattak, hogy azóta már változott a szabályozás. Így tavaly októberben megnyithattuk a régi vágóhíd helyén az új szúrópontot. Hat alkalmazottal heti száz sertés mellett szintén száz birka és húsz szarvasmarha vágását végezhetnénk, azonban ezt a kapacitást nem tudjuk mindig kihasználni. Nem biztosított ugyanis az alapanyag, nem tudunk ennyi állatot lekötni. Ennek ellenére a nem túl távoli jövőben szeretnénk kihasználni a lehetőségeinket, főleg ha azt nézzük, Kisújszálláson kívül nincs is más, komolyabb forgalmat bonyolító létesítmény a közelben. Korábban hallani lehetett arról, hogy Túrkevén és Karcagon is nyitnak egy, az enyémhez hasonló vágópontot, azt azonban nem tudom, hogy végül sikerült-e megnyitni ezeket. Azt mindenesetre nem lehet mondani, hogy gomba módra szaporodna a konkurencia Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve a megye környékén, az Alföld ezen részén – vázolta vállalkozása helyzetét Zuppán Zoltán.

A mezőtúri vállalkozó saját forrásából létrehozott vágópont működésének a helyi tenyésztők is örülnek, a környék gazdáinak jószágaival egészül ki Zuppán Zoltán saját állománya. A vágóponttal a kisebb gazdálkodók, őstermelők számára is egyszerűbbé vált húsállataik feldolgozása, értékesítése – nem csak a sertés, hanem a birka és a szarvasmarha terén is.

NÉVJEGY

Név: Zuppán Zoltán

Végzettsége: szobafestő-mázoló, húsfeldolgozó

Tevékenysége: vágópontot, feldolgozóüzemet, húsboltot és éttermet üzemeltet

Lakóhely: Mezőtúr

Elismerések, díjak: Mezőtúr Városáért díj, 2012

Hobbi: úszás

Végzettsége: szobafestő-mázoló, húsfeldolgozó

Tevékenysége: vágópontot, feldolgozóüzemet, húsboltot és éttermet üzemeltet

Lakóhely: Mezőtúr

Elismerések, díjak: Mezőtúr Városáért díj, 2012

Hobbi: úszás-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.