Cégvilág

Embargó - Kétes eredetű és minőségű termékek a magyar piacon

Amellett, hogy az embargó miatt az orosz piacról kiszorult cégek az árufeleslegüknek különböző trükkökkel próbálnak új piacokat találni, az ellátási láncok újraszervezésében keletkezett zavart számos cég „ügyeskedésre“ használja fel. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége szerint már érezhető a kétes származású, silány minőségű, vagy lejárt szavatosságú termékek beszivárgása.

Amennyiben a kormány jövőre  bevezeti az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert, azt alkalmassá kellene tenni a bizonytalan származású áruk kiszűrése mellett az útdíj fizetést elkerülő külföldi fuvarozók kiszűrésére is – közölte álláspontját a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ).

Az embargó miatt a különféle uniós tagországokban keletkezett árufeleslegnek bizonyos vállalkozások a élelmiszer származási helyének eltüntetésével igyekeznek piacot találni. A hiányos dokumentáció miatt egyre több a lejárt szavatosságú termék is. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) információi szerint az ilyen kétes eredetű termékekből, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csak az elmúlt hetekben is több száz tonna zöldséget, gyümölcsöt, tojást, sajtot foglalt le.

A szövetség jó kezdeményezésnek tartja, hogy a kormány jövőre elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (EKAER) vezessen be az áfacsalások visszaszorítására az áruk útjának nyomon követése révén. Azonban a rendszert logisztikai szakemberek bevonásával alkalmassá kellene tenni a bizonytalan származású áruk, valamint az útdíjfizetést elkerülő külföldi fuvarozók eredményesebb kiszűrésére is.

Az MLSZKSZ szerint ugyanakkor a tervezett EKAER rendszer az eddig megismert formában jelentős többlet adminisztrációt ró a cégekre. Ez többletköltséget és további versenyhátrányt jelent majd a jogkövető cégek számára a külföldi konkurenciával, valamint a nem jogkövető hazai cégekkel szemben.

Ezért a szövetség azt javasolja, hogy a megnövekvő adminisztrációs terhek ellensúlyozására az EKAER program beszedett jövedelmek egy részét – akár adókedvezmény formájában – forgassák vissza a szektorba. Emellett minél hamarabb ki kellene dolgozni az elektronikus számlázás és az elektronikus fuvarlevél bevezetésének feltételeit is. Ennek megvalósulásával a teljes számlázási és nyomon követési rendszert zárttá válna és megszűnnének a kiskapuk is, így kisebb szelet maradna a fekete gazdaságnak az ágazatban.

logisztika EKAER fuvarozás NÉBIH
Kapcsolódó cikkek