Cégvilág

Hatalmas a kár: jóval kevesebb meggy lesz idén nyáron

A tavalyi közel 80 ezer tonnánál kevesebb, mintegy 55-60 ezer tonna meggytermés várható – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) mezőgazdaságért felelős államtitkára egy szakmai tanácskozáson. Cseresznyéből is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák: a 2016-os 17-19 ezer tonna után idén 9-10 ezer tonna körüli mennyiség kerülhet piacra.

A terméskiesés oka, hogy az áprilisi hűvös, csapadékos időjárás károsan hatott a virágzásra és a megporzásra – mondta az államtitkár a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézete által szervezett konferencián. A fagykárok is jelentősek voltak: a magyarországi, 13-14 ezer hektár meggyültetvényből 4212 hektáron, míg a 2600 hektár cseresznyeültetvényből 878 hektáron jelentettek fagykárokat. Az időjárási nehézségek ugyanakkor a termés minőségét nem érintették negatívan.

Czerván szerint ugyanakkor a nagy meggytermesztő országokban a magyarországinál nagyobb fagykárt szenvedtek el a termesztők. Lengyelországban 30-60, egyes régiókban akár 75, Szerbiában 20-50, Németországban pedig 50 százalékos a terméskiesés.

Az államtitkár a hazai gyümölcstermesztés egyik lényeges problémájának kiemelte, hogy uniós átlagnál lényegesen alacsonyabb a termelők együttműködésének a szintje. Ennek növelésével a magyar gyümölcsszektorban szintén alacsony feldolgozottsági fokot is lehetne növelni. A fagykár elleni védelemnek a kertészetben olyan rutinná kell válnia, mint a permetezésnek – fogalmazott. Fontos feladatnak nevezte a hozamok stabilabbá tételét, amiben a jövőre kiépülő országos jégkárenyhítési rendszer, illetve a Vidékfejlesztési Program még eredményhirdetés előtt álló kertészeti korszerűsítési pályázataival megvalósuló beruházások segíthetnek.

A rendszeres meggypiaci válságok elkerülésére jogszabályban írják elő azt, hogy a feldolgozók, illetve a felvásárlók kötelesek írásbeli ajánlatot tenni a termelők számára, amely hat hónapig köti őket. A felvásárlás csak írásbeli szerződés alapján történhet, és a megállapodás be nem tartása esetén szankciót szabhat ki a mezőgazdasági igazgatási szerv.

 

termés cseresznye
Kapcsolódó cikkek