BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem döntöttek a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban

A vakcina használatát nemrég felfüggesztették az USA-ban, miután több embernél ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a döntéshozatalt a Johnson and Johnson cég koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban. A vakcina használatát nemrég felfüggesztették az Egyesült Államokban, miután több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

A CDC bizottsága egy rövid rendkívüli ülést követően közölte: több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendőkkel kapcsolatban.

Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden javasolták a Johnson and Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

A CDC és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) elővigyázatosságból a vakcina alkalmazásának felfüggesztését tanácsolta addig, amíg ki nem vizsgálják az eseteket.

Fotó: Shutterstock

A hat személy mindegyike nő, 18 és 48 éves kor közöttiek, és esetükben az oltás beadása után 6-13 nappal trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszámmal) kombinált – az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló – agyi vénás sinustrombózis (CVST) volt megfigyelhető. A CDC és az FDA szerint azonban a mellékhatások látszólag rendkívül ritkán fordulnak elő. Helyi médiabeszámolók szerint az egyik nő meghalt, egy másik, válságos állapotban lévőt pedig kórházba szállítottak.

A Johnson and Johnson védőoltását eddig közel hétmillióan kapták meg az Egyesült Államokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.