Cégvilág

Szoftverfejlesztő cégből technológiai társasággá fejlődött a Kulcs-Soft

A vezetőváltás négy éve indult folyamata sikeresen zárult a Kulcs-Softnál tavaly decemberben. A cégalapító Kulcsár Tiborral és a társaság vezérigazgatójával, Szabó Ervinnel beszélgettünk a jelenről és a jövő feladatairól.

A járvány ellenére is jó évet zárt a Kulcs-Soft. Tavaly 10 százalék feletti mértékben növelte a bevételét és az adózás utáni nyereségét. Az igazgatóság javaslata szerint ráadásul a 104 forintos nyereséget egy forint híján teljes egészében kifizetik osztalékként a részvényeseknek. Honnan jutottak el idáig, melyek a Kulcs-Soft tevékenységének fő pillérei?

Szabó Ervin: Röviden megfogalmazva, minden olyan szoftvert szállítani tudunk a vevőink­nek, amely egy kis- vagy középvállalkozás működtetéséhez szükséges. Legyen az bérszámfejtés, számvitel, ügyvitel, házipénztár- és tárgyieszköz-kezelés vagy éppen útnyilvántartás. Lassan fél évtizede, 2015-ben kezdtük felhőalapú online rendszerünk, a BizXpert fejlesztését, hogy akár egy böngészőről vagy telefonról is elérhetők legyenek a szolgáltatásaink. Tavaly óta, igazodva a járvány miatt megváltozó körülményekhez, az otthoni munkavégzést és az automatizációt támogató termékekre fókuszálunk. Megemlíthetem például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számla reporterét, amelynek segítségével egy vállalkozás digitálisan le tudja tölteni a saját számláit a rendszeréből, tehát egy percig sem kell papíralapú számlákkal bajlódnia.

Hogyan tudják a teljes nyereséget osztalékként kifizetni? Ráadásul erre már nem először kerül sor a társaság esetében.

Kulcsár Tibor: Azt gondolom, a nyereség az a pénz, amelyre nincs szüksége a cégnek. Ez így van a Kulcs-Softnál, amióta csak létezik a társaság. Azért dolgozunk, hogy osztalékot tudjunk fizetni.

Sz. E.: Idetartozik, hogy a folyamatos termékfejlesztéseinket saját forrásból valósítjuk meg. Ezek mögött nincs se kockázati befektető, se banki finanszírozás.

Térjünk át a generációváltás témájára, amely kettejük között zajlott le. A társaság névadójaként Kulcsár urat kérdezem, miért tartotta fontosnak a változást?

K. T.: A vállalatot 1989-ben alapítottam, és mindig benne volt a pakliban, hogy a vezetését előbb-utóbb valakinek át kell adnom, mivel a céget „évszázadokra” alapítottam, nem csak pár évre. Mire 25 éves lett a Kulcs-Soft, akkorra érlelődött meg bennem konkrétan a gondolat, hogy egy fiatalabb vezérigazgatót kellene a helyemre kinevezni. Egy az új időket értő, profi szakembert bíztam meg a feladattal. Szabó Ervinnel 2017-ben kezdtünk el a vezetőváltáson dolgozni, és tavaly év végén jutottunk el oda mindketten, hogy most már Ervin egyedül jobban tudja vezetni a Kulcs-Softot. Én egyelőre igazgatósági elnök maradok, de a munkám csak felügyeletre, ellenőrzésre szorítkozik, letettem a karmesteri pálcát.

Sz. E.: Az elmúlt négy lezárt üzleti évben elért eredményeink alapján most már kijelenthetjük, hogy a nemzedékváltást egy jól kialakított projektterv szerint vittük véghez.

Fotó: Kallus György / Kallus György

A múlt pénteken közzétett beszámolóban azt írják, hogy ez az év a fejlesztéseké lesz. Mely területeken erősítenének?

Sz. E.: A Kulcs-Softnak jelenleg 18 ezer aktív hazai ügyfele van. A mi feladatunk az, hogy olyan szolgáltatásokat vezessünk be, amelyek felgyorsítják, illetve megkönnyítik a munkájukat. A korábbi programjainkhoz kap­cso­lódó új online szolgáltatásokat fogunk kialakítani. Például a cégtulajdonosok számára egy olyan online vezetői reportingrendszert akarunk létrehozni, amelyből egyszerűen nyomon tudják követni, mi történik a vállalkozásnál. A fejlődést jelzi az is, hogy a cégnévből elhagytuk a számítástechnikai jelzőt. Már régen to­vább­lép­tünk ugyanis arról a szintről, most már inkább sokoldalúbb, technológiai cégként aposztro­fál­nám a Kulcs-Softot. Ennek az átalakulásnak is köszönhetjük, hogy golyóállók voltunk a járványhelyzetben.

K. T.: Abban különbözünk a többi ügyviteli szoftvert író versenytárstól, hogy mi nem pusztán a kötelezőt nyújtjuk, a mi szoftvereink abban is segítik a vállalkozót, hogy sikeres legyen. Amúgy én is a saját szoftverünkkel ellenőrzöm a Kulcs-Soft működését.

A Kulcs-Soft tőzsdei pályafutásával kapcsolatban kérdezem: mi indokolta annak idején a parkettre lépést, és bejöttek a számításaik? A társaság 10 százalékos közkézhányadát sokan túl alacsonynak tartják…

K. T.: Azért léptünk tőzsdére 2009-ben, mert a megrendelőink előtt is igazolni akartuk, hogy a Kulcs-Soft nem egy suf­ni­cég, hanem a transzparen­ciát is felvállaló, komoly társaság. A közkézhányad mérete pedig szerintem nem jelent problémát. Én a részvények 90 százalékos tulajdonosaként mindenkinek adok el részvényeket, aki szeretne vásárolni. Jelen pillanatban ennyien akartak beszállni. A kurzusa tíz éve 200 forint volt, aki akkor vett, annak most a 2000 forintos árfolyamnak köszönhe­tően tízszer nagyobb vagyona van, plusz az idén kap az eredeti befektetése felét kitevő osztalékot is. A egyben egy objektív mérce is a cég fejlődésének megítélésében.

Sz. E.: Amióta elkezdtük a nemzedékváltást, háromszorosára nőtt a közkézhányad, a részvényeseink száma pedig örvendetesen megduplázódott. Nagyon fontosnak tartjuk a humánfaktort is, nálunk a kollégák 90 százaléka az ügyvitel szakértője. Tavaly az IT Business által rendezett szavazáson az év munkáltatójának választották a cégünket, és egyedüli nagyvállalatként elnyertük a CSR Hungary nagydíját is. Mentorként segítjük az oktatást, a szakmai továbbképzéseket. Szeretnénk kinevelni a jövő ügyviteli felhasználóit.

Kulcs-Soft
Kapcsolódó cikkek