Nagy a bizonytalanság a lebomló-, vagy környezetkímélő módszerrel előállított csomagolóanyagok piacán. Az ilyen termékek egyre népszerűbbek Magyarországon, amelyek előretörésében a július 1-én életbe lépett rendelet is segíthet, e rendeletben tiltotta meg a kormány bizonyos egyszer használatos műanyagok forgalomba hozását.

A növényi alapú csomagolóanyagokat már Magyarországon is egyre több cég gyártja, de arra még várni kell, hogy a műanyag termékek végleg eltűnjenek, erre egyáltalán valaha sor kerülhet.

Pedig az Eurostat adatai szerint egy magyarországi lakos 139 kilogramm csomagolási hulladékot termelt 2018-ban. Ebből 35 kilogramm műanyag volt, amelynek csak alig harmada került újrafeldolgozásra.

Fotó: Shutterstock

A Világgazdaságnak nyilatkozó érintettek szerint bár jó irányba haladunk, a jövő egyelőre meglehetősen bizonytalan.

Az idén még nem várható jelentős változás a lebomló csomagolásokat gyártók életében.

A nagy megrendelők ugyanis a július 1-i változás előtt alaposan betáraztak a hagyományos műanyagból készült termékekből, amelyeket a készlet kifogyásáig használhatnak, de viszonylag sokat vettek a növényi alapanyagokból készült csomagolóanyagokból is. Egyelőre a kivárás jellemző, a hatásokat majd csak jövőre lehet megérezni – húzta alá Rózsa Ferenc, a Poly-Pack Kiskunhalas Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Vállalkozásuk kukoricakeményítőből és cukornádból is gyárt csomagolást, de ezek előállítása drágább a hagyományosnál, így az áruk nem sokban különbözik a hagyományos műanyag termékdíjjal növelt árától. A szektort egyébként nem csak a termékdíj, de az alapanyagok árának jelentős, egyes esetekben 60 százalékos növekedése is befolyásolja, amely miatt már az idén áremelésre is kényszerültek.

A július eleji változás elsősorban a vendéglátásban használt műanyag termékeket érintette, ez mintegy 25-30 milliárd forintos piacot jelent.

Ám itt is alaposan bespájzoltak az érintettek, így a készletek egy ideig még mindenképp kitartanak

– figyelmeztetett az e termékekkel kereskedő Indepack Magyarország Kft. ügyvezetője, Győrvári Gábor. A gyártók és kereskedők elsődleges feladata most az, hogy információkkal lássák el a vevőket, például arról, hogy milyen terméket vehetnek, vagy érdemes venniük. Igaz,

a teljes műanyagmentes élet gyakorlatilag elképzelhetetlen.

A műanyag keverőpálcikákat és az evőeszközöket most fa alapanyagúra cserélték, amelyet azonban külföldről, főleg Kínából kell behozni, ennek a szállítása pedig legalább annyira káros a környezetre, mintha itthon állítanák elő műanyagból – húzta alá a cégvezető. Úgy véli, addig, amíg a például kukoricakeményítőből vagy cukornádból előállított doboz átlagos ára 150 forint lesz, szemben a sima műanyagdoboz 40 forintjával, addig a vevők inkább az olcsóbb felé fognak tolódni. Megoldás lehetne ez utóbbiak termékdíjának további jelentős emelése, illetve a piaci szereplők arra is várnak, hogy az alapanyaghiány később enyhülni, a gyártópiac pedig telítődni fog, amelyek együtt később előidézhetnek egy árcsökkentő hatást a lebomló termékek körében.

A jövőben biztosan várhatóak még változások a szabályozásban, mert sok pont nem egyértelmű

– vélekedett Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. tulajdonosa. Szerinte most majd várhatóak lesznek ellátási gondok, mivel a gyártósoroknak át kell állniuk arra, hogy felvezessék a jelöléseket termékeken. Ez utóbbi azonban még mindig nem teljesen tisztázott, más ugyanis a magyarországi és más a nemzetközi követelmény. A cégvezető szerint lehet, hogy tudatosabbak lesznek a vevők, de a termékeket be kell csomagolni. Abban, hogy mivel, továbbra is az ár lesz a döntő.