Cégvilág

Soron kívüli ellenőrzést tart a Nébih

A ellenőrzés az E410 tartalmú termékeket érinti, mivel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a a RASFF rendszeren keresztül megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződésről értesült.

Az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) által küldött jelentés kapcsán a hatóság célellenőrzést indít, olvasható a Nébih közleményében. A Nébih minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést is kér.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyar

Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben) alkalmazzák, ezért még számos eddig ismeretlen termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben.

Az etilén-oxid elsősorban vegyipari alapanyag, ám használják gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is, ám ez az EU-ban tilos, mert a hatóanyag rákkeltő. A hatóság arra kéri a forgalmazókat és a gyártókat, hogy minél előbb ellenőrizzék az általuk felhasználni kívánt E410 adalékanyagot, illetve az azt tartalmazó termékeket és amennyiben az nem megfelelő, kezdeményezzék a termékek piacról történő kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében (Auchan Vanília ízű pálcikás jégkrém tejcsokoládé bevonattal, pörkölt mandula darabokkal, 4x110 ml) – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás.

termékvisszahívás visszahívás Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Kapcsolódó cikkek