A harmadik negyedévben 86,7 millió asztali számítógépet, notebookot és munkaállomást szállítottak le a gyártók világszerte 

az IDC előzetes adatai szerint, ez 3,9 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés jóval kisebb, mint az előző negyedévben volt, amikor 10 százalék fölötti mértékben erősödött a szegmens, igaz, az értékesített eszközök száma felülmúlta az április–júniusi eredményt.

A harmadik negyedév zsinórban a hatodik olyan három hónapos periódus volt, 

amikor éves összevetésben nőtt a gyártók által leszállított személyi számítógépek (PC) száma. A kedvező tendenciában meghatározó szerepet játszott a Covid-járvány, amely miatt tömeges otthoni munkavégzésre álltak át a cégek, illetve bevezették a távoktatást. A pandémia másik következménye azonban egyre inkább érinti a PC-piacot is, ugyanis az ellátási láncban keletkezett zavarok és ezzel párhuzamosan a növekvő kereslet egyre súlyosabb alkatrészhiányt okoz. 

Fotó: NurPhoto via AFP

A számítógépgyártást továbbra is keményen érintik az ellátási és logisztikai kihívások, és sajnos az elmúlt hónapokban túl sokat nem javult a helyzet. Ilyen körülmények között azt tapasztaljuk, hogy néhány gyártó újraértékeli, hogy hova is juttasson el szállítmányokat, és azt lehet látni, hogy ez azzal jár, hogy a feltörekvő piacokon kitart a növekedés, miközben néhány érett piacon már lassulás érződik

– összegezte a helyzetet Jitesh Ubrani, az IDC Mobile and Consumer Device Trackers részlegének kutatási vezetője.

A szakember által ismertetett folyamatok egyik következménye, hogy a pandémia kezdete óta az idei harmadik negyedév volt az első negyedév, amikor az Egyesült Államokban éves összevetésben csökkent a PC-piac. Az IDC kutatói szerint egyébként a kereslet az amerikai piacon továbbra is felülmúlja a kínálatot, és a kereskedők készletei a megszokottnál jóval kisebbek.

A gyártók rangsorát a július–szeptemberi időszakban is a Lenovo vezette, igaz, a cég a piaci átlaghoz képest valamivel kisebb, 3,1 százalékos növekedést tudott csak felmutatni éves összevetésben. Ennek ellenére piaci részesedése csak minimális mértékben csökkent, és megközelíti a 23 százalékot.

A második legnagyobb gyártó a HP, az amerikai társaság számára ugyanakkor komoly kihívás volt a harmadik negyedév, a leszállított személyi számítógépek száma 5,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az IDC előzetes adatai szerint. Ez egyben azt is jelentette, hogy a vállalat piaci részesedése több mint 2 százalékponttal esett, és alig haladja meg a 20 százalékot.

A meghatározó gyártók közül a Dell tudta felmutatni a legnagyobb előrelépést az elmúlt negyedévben, a vállalat több mint negyedével növelte forgalmát, és ezzel a piac 17,5 százalékát tudhatta magáénak. Erős időszakot könyvelhet el az Apple is, amely csaknem 10 százalékos fejlődést ért el, igaz, piaci részesedése még így is elmarad a 9 százaléktól.

Érdekesség, hogy az ötödik pozícióban holtverseny alakult ki az Acer Group és az Asus között, mindkét gyártó nagyjából 7 millió PC-t tudott leszállítani a harmadik negyedévben.