Mára a cégek több mint fele rendelkezik adatokkal a koronavírussal diagnosztizált foglalkoztatottakról és ötödük megosztotta a fertőzött munkatársak nevét más kollégákkal vagy kormányzati szervekkel 

– derül ki az EY és az adatvédelmi szakértők nemzetközi szövetségének közös kutatásából.

A munkavállalók egészségi állapotának nyomon követését és az információk harmadik féllel való megosztását érintő adatvédelmi szempontokat a kutatás válaszadóinak 39 százaléka tartotta a legfontosabb információbiztonsági szempontnak.

Fotó: Varga György / MTI

Ugyanakkor számos cég nyilvántartja, hogy tapasztaltak-e a kollégák a koronavírusra jellemző tüneteket (58 százalék), utaztak-e az elmúlt időben (53 százalék) vagy a háztartásukban élők közül tapasztalt-e valaki tüneteket (35 százalék). 

A munkáltatók közel negyede (23 százalék) mérte a munkavállalók hőmérsékletét is a járvány alatt. 

A kutatás szerint a vállalatok 60 százaléka rendelkezik adatokkal arról, hogy mely munkavállalókat diagnosztizálták koronavírussal és majdnem ötödük (19 százalék) osztotta meg ezeket az információkat harmadik féllel.

A munkáltatók által elrendelhető kötelező védőoltással kapcsolatban: a munkajogi szakértők szerint például nem tudni, kit terhel a felelősség, ha az oltásra kötelezett munkavállalónál mellékhatásokat okozna a vakcina, de mivel a felelősség őket terheli, ezért 

vélhetően az esetleges mellékhatásokból származó károkat is nekik kellene megtéríteniük 

– írja az Infostart.