Az Apple amerikai információtechnológiai óriáscég csütörtökön azt ajánlotta bizonyos iPhone, iPad és Mac modellek tulajdonosainak, hogy frissítsék az operációs szoftvert, mert olyan biztonsági hibát tartalmaz, amely lehetővé teszi az ellenőrzés átvételét a készülékek felett. Az iPhone 6 és az újabb modellek, az összes iPad Pro, az ötödik generációs és újabb iPadek, valamint a Mac számítógépek érintettek.

A cég szerint az operációs szoftver régebbi verziójában egy alkalmazás tetszőleges kódot használhat, amely jogosulatlanul hozzáférhet a készülékhez, vagyis a támadó engedély nélkül végezhet műveleteket.

Ezt a lehetőséget a hackerek aktívan kihasználhatták

– írta az Apple.

Iphone,Interface,And,Software,New,Update,Ios,Selection,On,The
Fotó: Shutterstock

A hiba rosszindulatúan kialakított internetes tartalmakkal is kihasználható

– tette hozzá a cégcsoport. A hibák orvoslásához az Apple arra kéri a felhasználókat, hogy töltsék le az iOS operációs rendszer 15.6.1-es verzióját iPhone-okra, az iPadOS 15.6.1-es verzióját iPadekre és a macOS Monterey 12.5.1-es verzióját Mac számítógépekre. A technológiai óriás emlékeztetett arra, hogy a személyes adatok védelmét és a kiberbiztonságot tevékenységének vezérmotívumává tette. 

Az Apple tavaly áprilisban jelentős változásokat vezetett be egyebek között azzal, hogy az alkalmazásokat arra kényszerítette, kérdezzék meg a felhasználót: beleegyezik-e adatok gyűjtésébe más alkalmazások és az internet használatáról. Az iOS operációs rendszert a módosítást követően bírálatok érték amiatt, hogy értékes eszközöktől fosztotta meg a reklámtól nagymértékben függő alkalmazásokat, például a Facebookot vagy a Snapchatet, amelyek bevételektől estek el.