Ahogy arról a Világgazdaság elsőként beszámolt, Budapestre jön az Uber. A világ legismertebb autómegosztó szolgáltatása a Főtaxival partnerségben léphet a fővárosi piacra. A nemzetközi vállalat részben azzal indokolja a döntését, hogy tavaly majdnem százezer alkalommal nyitották meg az alkalmazását a magyar fővárosban annak ellenére, hogy a szolgáltatás nem is volt elérhető itt. 

uber,car,pessenger,driver,
Újra Budapesten az Uber: a 2016-os kivonulásakor mintegy 160 ezer felhasználója és 1200 sofőrje volt az autómegosztó-szolgáltatónak.
 Fotó: Shutterstock

 

Újra Budapesten az Uber

Az Uber 2016-ban vonult ki Magyarországról, miután életbe lépett a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása, amely súlyos büntetéseket helyezett kilátásba. Eszerint ha a cég nem felel meg a diszpécserszolgálati követelményeknek: az applikációt blokkolhatják, a sofőröktől pedig az autójukat és a jogosítványukat is elvehetik. Akkoriban mintegy 160 ezer felhasználója és 1200 sofőrje volt az autómegosztó szolgáltatónak itthon. Az Uber a diszpécserszolgálati engedélykérelmet február 27-én nyújtotta be az F Mobilitás Kft., a Főtaxi leányvállalata révén. 

Mindenben megfelel az Uber a jelenlegi magyar jogszabálynak

A Redditre kikerült belső levelezés szerint a bejelentést hosszas tárgyalások előzték meg, és az Uber mindenben megfelel a jelenlegi magyar jogszabályi környezetnek: 

A Főtaxival együttműködésben tervezi belépését a budapesti taxis személyszállítási piacra az Uber, mindenben megfelelve a jelenlegi magyar jogszabályi környezetnek.

A levélben hangsúlyozzák: a jövőben a Főtaxi és az Uber szolgáltatásai egyszerre lesznek jelen a magyar taxis piacon. „A Főtaxi sofőreinek ez még több fuvart és bevételt jelent majd, ennek részleteiről hamarosan tájékoztatunk benneteket” – írják, hozzátéve, az új piaci szereplő megjelenése nem befolyásolja a Főtaxi stratégiáját és céljait. 

Főtaxi: változatlan marad az állomány és a munkarend

Kiemelik: a magyar cég állománya és munkarendje változatlan marad: „Továbbra is ugyanazzal a lelkes és elhivatott csapattal állunk a rendelkezésetekre” – nyomatékosítják. Hozzáfűzik:  

  • idén továbbfejlesztik az applikációjukat, 
  • folytatják a fuvargeneráló és appletöltő marketing- és kommunikációs kampányaikat, 
  • bővítik a fuvarszerzési csatornáikat.  

Nem változik az elszámolás módja a sofőrökkel

A levél szerint a Főtaxi azt is megerősítette, hogy az elszámolás módja nem változik a sofőrökkel, a tagdíj mértéke változatlan marad, és befizetésük a meghatározott időintervallumban történik a jövőben is.

„A Főtaxival korábban leszerződött üzleti és egyéb partneri együttműködéseink továbbra is érvényben vannak, mi több, további partneri kapcsolatok előkészítése van folyamatban” – közölték a partnereikkel. A kiküldött tájékoztató azzal zárul, hogy a Főtaxi a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál hivatalos taxiszállítója marad a jövőben is. 

Tovább emelnék a díjaikat a budapesti taxisok

Az Uber-bejelentést követően az Infostarton megjelent egy hír, amely szerint tovább emelnék a díjakat a fővárosi taxisok. A Nemzeti Szakszervezet és a Független Egységes Szakszervetek Szövetsége tarifakorrekciós tárgyalásokat kezdeményez Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Közleményük szerint ugyanis olyan tarifaemelésre van szükség, amely figyelembe veszi 

  • a fogyasztói árak, 
  • az üzemanyagár és 
  • a nemzetgazdasági helyzet változását, 

különös tekintettel az üzemanyag árának tartós, 20 százalékos növekedésére. A hivatalos konzultációra olyan témákat is magukkal vinnének, amelyek a gépjárművel rendelkező futárok munkáját érintik: ilyen például a parkolás, a várakozás, valamint a biciklisávok kérdése.