Az ausztrál Sarah Bonner nem mert nagyot álmodni és nemrég meghirdetett egy festményt a Facebook Marketplace-en 200 dollárért. Az alkotást Pierre Soulages készítette, a festő pedig 2022-ben hunyt el.

Egy látogató fényképezi Pierre Soulages egyik festményét a rodez-i Soulages múzeumban 2023. június 9-én.
Fotó: AFP

Sarah még 2021-ben vásárolta meg a minimalista képet, de gondolta, megpróbál egy kis jövedelem kiegészítésre szert tenni vele. 100 dollárért hirdette meg a képet az online piactéren. Gyorsan érkezett a festményért egy 200 dolláros ajánlat, ami végül a legmagasabb licitnek számított, így a kép elkelt. Első hangzásra nem tűnik rossz üzletnek 100 helyett 200 dollárt kaszálni egy felesleges festménnyel, de Sarah nem örülhetett sokáig a könnyű pénznek – írta meg a 24.hu.

Bár a kép elkelt, a következő napokban Sarah folyamatosan kapta a telefonhívásokat, sokan érdeklődtek, hogy meg van-e még az alkotás. Ez már kezdett gyanús lenni az ausztrál nőnek, úgyhogy utána járt, hogy miért érdekel ennyi embert a Pierre Soulages műve. Végül felhívták rá a figyelmét, hogy a művész halálával a képei értéke is megugrott. 

Sarah egykori festménye például igazából 23 800 dollárt, átszámítva nagyjából 8,2 millió forintot ér.

Pierre Soulages alkotásai egyébként egyre keresettebbek. A Sarah képéhez hasonló művei például 50 ezer dolláros áron szoktak elkelni, de volt olyan festménye is, amiért 35 millió dollárt sem sajnáltak.