Extra

Megtörtént, amire csak gondolhattunk: Elon Musk újabb technológiai bravúrról számolt be

A Neuralink alig pár hete ültetett be először csipet emberi agyba. Elon Musk pedig kedden csupa jó hírrel szolgált a kísérletről: az alany teljesen jól van és gondolattal irányít számítógépes egeret.

A Neuralink agyi implantátumokkal kísérletezik, a startup januárban ültetett be ⁠⁠először ⁠⁠csipet emberi agyba, stílusosan egy robot segítségével. Kedden pedig bejelentette, hogy a cége kísérleti alanya ⁠⁠már gondolattal mozgat számítógépes egeret.       

Neuralink Illustrations
Neuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Sikeres volt a Neuralink agyimplantátumának beültetése. Elon Musk szerint a beteg teljesen jól van és gondolattal irányít számítógépes egeret.
Sikeres volt a Neuralink agyimplantátumának beültetése. Elon Musk szerint a beteg jól van, és gondolattal irányít számítógépes egeret.
Fotó: Jonathan Raa / AFP   

Úgy tűnik, hogy a beteg teljesen felépült, nem tudunk mellékhatásról. A páciens már képes pusztán gondolatokkal mozgatni a kurzort a képernyőn     

– újságolta a milliárdos  az X közösségi oldalán.      

Elon Musk nagy reményeket fűz a Neuralinkhez      

A vállalat célja, hogy az emberek idegjelekkel is vezérelhessenek külső technológiát. A cég ezen kívül elveszett képességek helyreállítását is kitűzte, így például a látás, a motoros funkciók és a beszéd visszaadását agyi implantátumokon keresztül. Sőt, az úttörő kutatók

csip behelyezésével kezelnék az elhízást, az autizmust, a depressziót és a skizofréniát is.

Az embereken végzett klinikai vizsgálat csak egy lépés a sok közül a csip kereskedelmi forgalomba hozatalához. Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek több fordulón kell bizonyítaniuk a fejlesztésük hatásosságát és biztonságosságát. 

A Reuters arra emlékeztetett, hogy a vállalat már többször is megsértette a biztonsági szabályokat, januárban pedig pénzbírságot kapott azért, mert nem tartotta be az Egyesült Államok illetékes veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályait.

Csipet ültettek emberi agyba és a páciens jól gyógyul  

Gondolatunkkal irányíthatjuk a jövőben a számítógépünket vagy a telefonunkat. A Neuralink agyi implantátuma mérföldkő az agyi tevékenység dekódolásának technológiai fejlődésében.


 

Elon Musk gondolatvezérlés agyimplantátum csip Neuralink
Kapcsolódó cikkek