BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hányásos, hasmenéses tünetei voltak? Nem calicivírus okozta - meg fog lepődni az orvos válaszán

Mindenkit meglepő információról számot be Facebook oldalán Mangó Gabriella háziorvos. A most terjedő, sokak által calicivírus-fertőzésnek nevezett hányásos, hasmenéses betegséget az újfajta koronavírus okozza, amely némileg eltérő panaszokat idéz elő, mint a korábbi variánsok.

Megjelenése óta az új koronavírus számos variánsa feltűnt, és sokszor igen eltérő tüneteket váltottak ki a betegekből. Míg a járvány kezdeti szakaszában olyan jellegzetes panaszokról számolt be több beteg is, mint például a szaglás és ízlelés tompulása, a jelenleg domináns vírustörzs egészen más hatással van ránk. 

Blond,Toddler,Boy,,Sleeping,On,The,Couch,In,Living,Room,
Fotó: Tomsickova Tatyana

Mangó Gabriella háziorvos Facebook-bejegyzésében az következő tünetekre figyelmeztet: „A legújabb vírusvariáns a legtöbb esetben hasmenést, hányást okoz. E két tüneten kívül nem okoz veszélyesebb tüneteket, mint az előző variánsok. Azonban az idősebbeknek, szívbetegeknek és a gyerekeknek, csecsemőknek fokozott figyelmet javaslok az ionok és a folyadékháztartás rendben tartására” – figyelmeztetett a doktornő.

A doktornő szerint a jelenlegi vírusvariáns jelei: hasmenés, hányás, gyomor-, bélrendszeri fájdalom, láz, hőemelkedés, fejfájás, torokfájás, esetenként szaglás elveszítése. Javasolta banán, sós ropi, mandula, dió fogyasztását és a folyadékbevitel erőltetését.

A Világgazdaság korábban már jelezte, hogy továbbra sem tűnik el nyomtalanul a koronavírus, amelynek most megjelent a legújabb alvariánsa, a FLIRT. Bár könnyebben bejut a szervezetbe, mint elődje, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél. 2023. január és augusztus között 28 különböző omikron-variánst azonosítottak Magyarországon, tulajdonságuk azonban alig különbözik egymástól, ezért nem érdemes mindet számításba venni.

Az amerikai kutatók szerint a FLIRT-nél aggodalomra ad okot a tüskefehérjében történt változás, amely alkalmassá teszi arra, hogy könnyebben bejusson a szervezetbe, és megbetegítse az embert. Rusvai Miklós víruskutató elmondása szerint, mivel a tüskefehérje ellen képződnek ellenanyagok, egy fokkal jobban ki tudja kerülni a KP.2 a korábbi vakcinákat. A vuhani törzs ellen kidolgozott oltóanyagok a FLIRT esetében 60-70 százalékos védelmet nyújtanak, az omikronra kifejlesztett vakcinák 85-90 százalékos hatékonyságot mutatnak az új alvariánssal történő megfertőződésnél.

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég elismerte a kapcsolatot a vérrögök és a koronavírus oltás között. A Covid elleni oltóanyag és a vérrögök kialakulása közötti összefüggés már korábban is felvetődött. A Pifzer oltása esetén pedig szívritmuszavarokról számoltak be egyes betegek.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.