A 2021–2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban az és a magyar állam 85-15 százalékos támogatásarányú, 127 milliárdos hajdú-bihari TOP Plusz támogatásából a lakosságszám szerint Debrecen önkormányzata 43,36 milliárd forintot kap. Ezt öt témakörben tervezi felhasználni a város – számolt be róla a haon.hu.

barcsa lajos
Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hatékony, a lakossági igényeket figyelembe vevő forrásfelhasználásról beszélt.
Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

Barcsa Lajos alpolgármester kitért arra, hogy Debrecen eddig komoly fejlesztéseket szinte mindig csak uniós támogatással vagy annak segítségével, önerőt hozzáadva tudott megvalósítani. Most azonban Debrecen iparűzésiadó-bevételének és az állami támogatásoknak köszönhetően már véghez tud vinni nagyobb volumenű fejlesztéseket is.

A lap cikke ismerteti, a 2021–2027-es időszak 43 milliárd forintos TOP Plusz forrása az itt élők komfortérzetét javító, a közlekedés biztonságát, az ipari parkok továbbfejlesztését segítő beruházásokra fordítja a debreceni önkormányzat. Annyi kötöttség azonban van, hogy a forrásokhoz való hozzájutást úgynevezett indikátorok megvalósításához kötik, a különböző prioritások esetében meghatározták az elérendő eredményt. Például az energetikai felújítások esetében meghatározzák a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az orvosi rendelőknél pedig az ellátandók számát. 

Az utaké lesz az egyik főszerep, szeretnénk öt kerékpárutat, három zöldvárosprogramot, két helyen csapadékvíz-elvezetési, valamint három közlekedésfejlesztési projektet megvalósítani, továbbá a Civaqua-programban jóléti fejlesztést és egy közösségi ház felújítását elvégezni – sorolta az alpolgármester.

A Gondoskodó vármegye elnevezésű prioritás Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott részéből 8 milliárd 745 millió forint érkezik Debrecenbe. Ebből két bölcsődét újítanak fel, a városi szociális szolgálat Csapó utcai és Pósa utcai telephelyén infrastrukturális fejlesztéseket végeznek, továbbá a Jerikó utcai, a Kincseshegy utcai, a nagymacsi, a Monostorpályi úti, az Angyalföld téri és a Pandúr utcai orvosi rendelőt újítják fel, de ebből a keretből valósul meg a Bolyai általános iskola épületfelújítása is. 

Emellett nyolc óvoda és két bölcsődei tagintézmény felújítására is sor kerül majd.

Lakhatási program is lesz fiataloknak, de ez a bérlakásprogram nem szociális alapú, hanem életkorfüggő, s debreceni lakcímmel és munkahellyel kell majd hozzá rendelkezniük az igénybe vevőknek. Nekik a piaci bérleti díj töredékét kell majd fizetniük. Ez a program még kidolgozás alatt van – jegyzi meg a lap cikke.